





- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Azjatyckie (33)
Noże Sashimi Do Sushi
Tradycyjne japońskie noże Yanagi Sashimi zwane również Yanagiba zostały stworzone do wyrobu tradycyjnego sushi, czy sashimi ale również świetnie sprawdzą się w tradycyjnej polskiej kuchni. Chociaż ich głównym zastosowaniem jest porcjowanie i filetowanie surowych ryb i owoców morza to równie dobrze poradzą sobie z każdym innym rodzajem mięsa. Noże te charakteryzują się specyficznie wykuwaną klingą którą z reguły ostrzy się tylko z jednej strony co przy bardziej wprawnej ręce pozwala na krojenie prawie przezroczystych plastrów o grubości 1/3 mm. Ich zaletą jest długie ostrze pozwalające na krojenie i porcjowanie jednym płynnym ruchem nawet bardzo dużych kawałków mięs. Dzięki swojej niebywałej ostrości przetną one włókna i ścięgna mięsa bez miażdżenia ich co zapobiegnie wydostaniu się soków mięs na zewnątrz i wysychaniu mięsa podczas pieczenia czy smażenia. W naszej ofercie znajdziecie długośći klingi wynoszące od 20,5 do 30 cm.