window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Indyjskie oleje i ocet

Kuchnia indyjska jest słynna nie tylko w Azji, ale też w wielu innych miejscach świata. W Polsce pojawia się coraz więcej indyjskich restauracji. Indie słynną nie tylko z przypraw, ale też z indyjskiego oleju oraz octu. Wszystkie te produkty można zakupić w naszym sklepie internetowym Sushi Sklep!

Indyjskie Oleje i Ocet

Indyjskie oleje i ocet - podstawowe informacje

Okazuje się, że indyjski olej to szerokie pojęcie i odnosi się do wielu różnych typów olejów produkowanych w Indiach. Jednym z najpopularniejszych produktów tego typu jest indyjski olej sezamowy. Wyróżnia się on tym, że jest bogaty w tłuszcze nienasycone, witaminy oraz białko. Co więcej, olej sezamowy jest nierzadko stosowany do przyrządzania potraw oraz sałatek. Do tego dolicza się też sosy i curry. Są też inne popularne oleje pochodzące z Indii. Mowa tutaj na przykład o indyjskim oleju kokosowym, palmowym czy arachidowym. Popularny jest również olej z nasion bawełny.

Indyjski olej kokosowy i palmowy

Olej kokosowy indyjski to zdecydowanie jeden z najbardziej wszechstronnych oraz popularnych form oleju w Indiach. Jest on bogaty w tłuszcze nasycone pomagające w zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Co więcej, indyjski olej kokosowy jest też lekki oraz łatwo przyswajalny, co czyni go świetnym składnikiem do smażenia oraz pieczenia. Bardzo popularny jest też indyjski olej palmowy. Produkuje się go z owoców drzewa palmowego, które rosną na obszarach tropikalnych, w tym m.in. w Indiach. Taki olej indyjski jest bogaty w antyoksydanty oraz tłuszcze nasycone.

Ocet w kuchni indyjskiej

Ocet jest często wykorzystywany w kuchni indyjskiej. Jest on składnikiem wielu potraw. Okazuje się, że istnieją różne typy octu, lecz w kuchni indyjskiej przeważnie stosowany jest indyjski ocet ryżowy bądź ocet z soku z trzciny cukrowej. Ten pierwszy jest łagodny i lekko kwaśny w smaku, przez co jest świetny do stosowania w sosach oraz marynatach, a zwłaszcza w potrawach z makaronem oraz z ryżem. Co istotne, indyjskim octem ryżowym często konserwuje się warzywa oraz owoce, co powinno zapewnić ich dłuższą trwałość. Tego typu ocet często stosowany jest również w Polsce.

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl