window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Kategorie Produktów
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Noże Santoku

Noże Santoku wywodzą się z miasta Sakai w prefekturze Osaka. Miasto to od stuleci słynęło z produkcji mieczy, a współcześnie jest znane każdemu szefowi kuchni, gdyż to stamtąd wywodzą się niezwykłe noże Santoku. Noże japońskie Santoku bardzo łatwo jest odróżnić po ich zewnętrznym wyglądzie, gdyż posiadają charakterystyczne wgłębienia na ostrzu (tzw. typ granton, opracowany w połowie XX w.). To właśnie dzięki nim praca tymi nożami jest tak komfortowa, gdyż ani warzywa ani mięso czy owoce nie przylegają do ostrza w trakcie krojenia czy siekania. A to zapewnia ogromny komfort pracy w kuchni przy użyciu noży Santoku. Sprawdź teraz nasz asortyment i sięgnij po noże Santoku do swojej kuchni już dzisiaj!

Noże Santoku

Do czego przyda nam się nóż Santoku?

Nawet jeżeli nie interesujesz się historią i kulturą Japonii zapewne obiło Ci się o uszy jak wyjątkowe są samurajskie miecze. Tak jest w istocie, gdyż technologia ich produkcji oraz właściwości stali z której były wykonywane się doprawdy niezwykłe. Wykonanie samurajskiego miecza to szczytowy popis ludzkiej myśli oraz połączenia sztuki i technologii. Do dzisiaj wielką zagadką jest, jak bez dostępnej nam współcześnie aparatury badawczej takiej jak mikroskopy, twardościomierze czy zaawansowane systemu monitoringu procesów produkcyjnych, już kilkaset lat temu Japończycy potrafili wykonać prawdziwe arcydzieło inżynierii materiałowej. Z biegiem lat i rozwojem techniki miecze przestały być podstawowym narzędziem walki, tymczasem wiedza i sztuka przetrwały. Przydaje się ona dzisiaj w... kuchni. I Ty również możesz korzystać z tej bogatej i niezwykłej tradycji. Wystarczy, że wyposażysz się w odpowiedni japoński nóż! W naszej ofercie posiadamy oryginalne noże Santoku, które pochodzą bezpośrednio z Japonii. Dzięki temu, kupując japoński nóż Santoku w Sushi Sklep, kupujesz doskonałej jakości nóż, stworzony przez prawdziwych profesjonalistów! Przekonaj się sam i postaw na noże Santoku z Sushi Sklep już teraz!

Noże Santoku do czego właściwie służą?

Japończycy określają noże Santoku poetyckim mianem noży siedmiu cnót, gdyż tak jest to tak niezwykłe i uniwersalne narzędzie, iż może pomóc przy praktycznie każdej czynności w kuchni wymagającej pocięcia czy posiekania produktów. Pierwotnie noże Santoku były przemyślane jako noże do przyrządzania Sushi. Dlatego świetnie się sprawdzają, gdy stajemy przed zadaniem filetowania ryb. Noże tego typu są dość duże: długość ostrza noża Santoku waha się od 14 do 18 cm. Inną cechą charakterystyczną noży Santoku jest kształt ich ostrza: zaokrąglona górna część ostrza przechodząca łagodnie w spiczasty czubek. Używając noża Santoku z łatwością szybko i precyzyjnie pokroisz oraz posiekasz owoce, warzywa, mięso oraz wyfiletujesz rybę. Dzisiaj noże Santoku są dostarczane przez wielu czołowych producentów również tych pochodzących spoza Japonii. Wybierając nóż Santoku do swojej kuchni postaw na sprawdzonych producentów takich jak przykładowo Zwilling czy WMF, gdyż z produkcją tak zaawansowanego narzędzia potrafią sobie poradzić tylko czołowi i najlepsi producenci.

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl