Ryże tajskie
Ryż jest podstawą dla wielu tajskich dań. Co ciekawe, w Tajlandii jego nazwa oznacza również "posiłek". Ryż tajski jada się w tym kraju na wiele sposobów: do dań wytrawnych (często bardzo ostrych) przyrządzając na sypko albo gotując do formy kleistej - aby przygotować z nim pyszne desery. Zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty i zakupu oryginalnego ryżu tajskiego!

Jak ugotować ryż po tajsku?
Niewątpliwie najczęściej występującym ryżem w daniach tajskich jest tajski długoziarnisty ryż jaśminowy. Ma on nietypowy aromat i delikatny smak. Jest to odmiana, której nie powinno się solić. Aby smakował najlepiej jak to możliwe, ryż jaśminowy tajski należy gotować na sypko. Najpierw ziarna należy wsypać do sita i dokładnie opłukać, aż do uzyskania efektu czystej, a nie lekko białej wody. Opłukany ryż tajski wsypuje się do garnka i zalewa wodą (w proporcjach 1:2) i nakrywa pokrywką. Całość należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze przez około 6 minut na minimalnym ogniu, cały czas bez mieszania. Po wyłączeniu kuchenki przykryty garnek należy pozostawić na około 15 minut. Wtedy ryż całkowicie wchłonie wodę i będzie gotowy do spożycia. Powinno się go podać od razu po ugotowaniu. Ryż jaśminowy tajski bardzo dobrze pasuje do dań pikantnych, ponieważ staje się w nim łagodnym elementem - balansującym wyraziste smaki.
Nietypowy ryż tajski dla smakoszy
W naszym sklepie zakupić można nie tylko tajski ryż biały, ale także ryż tajski brązowy. Dzięki swojej osłonce zachowuje on więcej witamin i błonnika od ryżu białego. Wielką gratką może stać się spróbowanie nieco bardziej nietypowych odmian ryżu. Będą to bowiem odmiany kolorowe. Do wyboru w naszym sklepie są:
- Ryż tajski czerwony - jest to odmiana ryżu jaśminowego. Odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Nie jest kleisty.
- Ryż tajski czarny - czyli jedna ze szlachetniejszych odmian ryżu tajskiego. Jest nieco kleisty.
- Ryż tajski fioletowy (riceberry) - jest połączeniem tajskiego ryżu jaśminowego i lokalnego ryżu fioletowego. Jest miękki i delikatny w smaku. Ryż fioletowy tajski jest bardzo zdrowy, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, antyoksydantów, karotenoidów i witaminę E.
Sprawdź cały dostępny asortyment i złóż zamówienie na wybrany tajski ryż jeszcze dzisiaj!