Hitem dietetycznym ostatnich lat jest makaron Shirataki, który nie zawiera cukru ani tłuszczu, a tym samym nie jest tuczący. Można więc się nim zajadać w trakcie odchudzania. Doskonale sprawdza się również dla osób, których odżywianie opiera się na różnego rodzaju wykluczeniach (np. u wegetarian, cukrzyków czy alergików). Zapoznaj się z ofertą fit makaronu Shirataki już teraz!
Makaron Shirataki w każdej kuchni
Makaron Shirataki wyprodukowany z konjacu (wieloletniej rośliny uprawianej przede wszystkim w Japonii), odznacza się półprzezroczystym kolorem i neutralnym smakiem. Można go spożywać jako alternatywę dla klasycznego makaronu lub ryżu; na zimno albo na ciepło. W kuchni Shirataki może przysłużyć się na wiele różnych sposobów, to znaczy jako: dodatek do sałatek czy dań z patelni, potraw na ciepło lub zimno, dań z warzywami, owocami, mięsem, nasionami czy kiełkami. Różnorodność jest tu ogromna. Makron Shirataki wystarczy wypłukać pod ciepłą wodą, a następnie gotować albo smażyć przez około trzy minuty. Dużą zaletą jest to, że łatwo wchłania on przyprawy i dodatki. W naszej ofercie można znaleźć makarony Shirataki o różnej grubości nitek, a także w różnych kształtach. Do swoich potrzeb dobrać można również gramaturę opakowań makaronów. Odkryj wszystkie dostępne makarony bez kcal Shirataki już dzisiaj!
Dla kogo makaron bez kcal Shirataki?
Oprócz szerokich możliwości gastronomicznych makaron Shirataki cechuje także duża uniwersalność co do tego, kto może go spożywać. Są to bowiem osoby na dietach:
- wegańskiej,
- bezglutenowej,
- bezlaktozowej,
- niskotłuszczowej,
- niskowęglowodanowej,
- ubogoenergetycznej,
- wysokobłonnikowej,
- cukrzycowej.
Makaron ten często określany jest także jako makaron Shirataki keto. Wszystko dlatego, że doskonale pasuje do diety ketogenicznej, to znaczy niskowęglowodanowej. Jest alternatywą dla "bomby węglowodanowej" jaką jest tradycyjny makaron i przy tym pozwala na kontynuowanie gotowania znanych dań - opartych na tym składniku. Makaron ketogeniczny Shirataki posiada inny smak niż jego klasyczny odpowiednik, ma jednak podobną konsystencję, dzięki czemu dobrze doprawiony pozwoli np. na przygotowanie (dopasowanego do diety keto) spaghetti carbonara, ale także różnego rodzaju dań z kuchni japońskiej.