window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Chiński ryż

Ryż jest niezwykle popularny w wielu krajach, w szczególności w kuchni azjatyckiej. Większość osób kojarzy go głównie z białym ziarenkami, ale w sprzedaży znajduje się wiele odmian. Poszczególne gatunki chińskiego ryżu różnią się pod wieloma względami, czyli kolorem, kształtem i wielkością ziaren, smakiem, nawet zastosowaniem i czasem przygotowania. Warto spróbować czegoś nowego, aby odkryć niesamowite smaki. Za pomocą chińskiego ryżu można stworzyć rozmaite potrawy. Sprawdź nasz asortyment i kup wybrany chiński ryż już dzisiaj!

Ryż Chiński

Różne odmiany ryżu chińskiego

Najpopularniejszy jest oczywiście chiński ryż biały, który może być długoziarnisty lub krótkoziarnisty (owalny). Świetną opcją będzie także odmiana przeznaczona specjalnie do sushi, czyli z niewielkimi ziarenkami, które się do siebie mocno kleją. Ułatwia to przygotowanie rolek, zapobiega ich rozpadaniu się. Biały ryż chiński świetnie nadaje się do potraw z białym mięsem. Odznacza się lekkością i puszystością. Niemniej chiński ryż rewelacyjnie odnajduje się w potrawach na słodko. Można również kupić ryż chiński parboiled, który zawiera sporo witamin z grupy B i składników mineralnych. Ogromną zaletą będzie brak problemu ze sklejaniem się. Nie jest podatny na rozgotowanie. Świetną opcją będzie także chiński ryż naturalny brązowy, który zasługuje na szczególną uwagę ze względu na wysoką wartość odżywczą. Ma sporo błonnika, więc zapewnia uczucie sytości na długi czas. Można także liczyć na wyregulowanie perystaltyki jelit i usprawnienie przemiany materii. Warto spróbować także dla urozmaicenia chińskiego ryżu czerwonego i czarnego.

Jak ugotować ryż po chińsku, aby był smaczny?

Ryż z Chin można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakuje na słodko i słono. Mogą znaleźć się w nim rozmaite dodatki. Jeśli ryż chiński ma być smaczny, to trzeba go odpowiednio ugotować. Najpierw należy go kilkakrotnie wypłukać, po czym zalać wodą i odstawić na pół godziny. Kolejnym etapem jest wrzucenie ryżu chińskiego do rozgrzanego rondla w celu podprażenia ziarenk. Następnie zalewa się je wodą i doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień i gotuje bez podnoszenia pokrywki i bez mieszania aż do wyparowania całej wody. Po kwadransie pozostawia się ugotowany ryż pod przykryciem na kolejne 10 minut i gotowe.

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl