



Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail.




- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Azjatyckie (33)
Trawa Cytrynowa
Trawa cytrynowa, zwana również pod nazwą palczatka cytrynowa to gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych. Występuje obficie na Filipinach i w Indonezji gdzie znany jest jako tanglad lub sereh. Jej pachnące liście są używane w kuchni w szczególności do pieczenia lechona lub kurczaka. W Tajlandii stosowane są jako podstawowy składnik tom yam i tom kha kai oraz pokrojona na cienkie plasterki w miangpia wyśmienicie sprawdza się jako przekąska. Suszone liście można również dodać do herbaty co nada jej cytrynowego aromatu i zamiast charakterystycznej kwasowości będzie można poczuć lekko słodki smak. Prowadzimy sprzedaż trawy cytrynowej w postaci pasty, proszku oraz marynowanych kawałków co pozwala na zastosowanie jej w wielu różnorodnych daniach.