
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.




Sosy Gęste Ostrygowe
Sos ostrygowy to ciemny, gęsty sos o słodko-słonym smaku z wyczuwalnym intensywnym aromatem. Wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej. W tradycyjny sposób jest wytwarzany w procesie wolnego gotowania ostryg w wodzie. Jego konsystencja jest lepka a kolor karmelowy. Dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi zyskał popularność nie tylko w azjatyckich domach, ale także w Europie i Ameryce. Sos ostrygowy może być bazą do dipów czy marynat. Stanowi doskonały dodatek do dań z woka na bazie makaronu czy ryżu, ale również do mięs oraz owoców morza. Potrawy zawdzięczają mu wydobycie tzw. „piątego smaku” czyli umami, który jest określany jako mięsny. Krąży historia, że sos ostrygowy został wynaleziony przez zupełny przypadek, kiedy w 1888 roku kucharz Lee Kum Sheung zagapił się i zbyt długo gotował zupę z ostryg. W garnku z gotującym się bulionem powstał gęsty sos o intensywnym smaku. Wkrótce potem restaurator rozpoczął sprzedaż swojego wynalazku wśród lokalnej społeczności, a obecnie jego firma jest międzynarodowym przedsiębiorstwem.