Makarony i mąki wietnamskie
Bazą dla wielu orientalnych potraw są makarony, które w większości są makaronami bezglutenowymi - ponieważ produkuje się je z ryżu oraz z tapioki, a nie z pszenicy. Są więc one bezpieczne dla alergików. Dla wielu osób dużą korzyścią będzie również to, że ryżowe makarony wietnamskie są lekkostrawne, a także wolne od cholesterolu i tłuszczu - zawierają mniej kalorii niż makarony pszeniczne.
Makaron wietnamski i jego zalety
Makaron wietnamski to produkt bardzo delikatny, wręcz neutralny w smaku. Daje to szerokie pole do popisów kulinarnych. Walory smakowe wietnamski makaron zdobywa głównie dzięki innym dodatkom do potraw, przede wszystkim sosom i różnorodnym przyprawom. Makaron w kuchni wietnamskiej można więc wykorzystywać na wiele sposobów i za każdym razem (dodając inne przyprawy) tworzyć przy jego użyciu unikatowe dania. Ułatwiają to - prostota oraz krótki czas przygotowywania makaronu wietnamskiego. Nitki zazwyczaj wystarczy włożyć na kilka lub kilkanaście minut do gorącej wody. Kiedy już zmięknie (ale nadal będzie jędrny, a nie kleisty), makaron po wietnamsku odcedza się i pozostawia do całkowitego odcieknięcia z wody.
Jakie są rodzaje makaronów wietnamskich?
W naszym sklepie z produktami wietnamskimi kupić można pszeniczny makaron wietnamski w formie zwiniętych kulek. Używa się go jako składnika do wietnamskiej zupy Cuon. Bardzo ciekawym produktem jest bezglutenowy makaron z manioku tapioki wietnamskiej. To produkt o dość grubych nitkach, dlatego nie rozpada się i dzięki temu sprawdza się podczas przygotowywania potraw smażonych i zup. Niekiedy wykorzystuje się go jako element farszu na sajgonki. Niezwykle szeroki wybór: jeśli chodzi o gramaturę, grubość nitek oraz rodzaj ryżu do produkcji (biały, brązowy), występuje wśród wietnamskich makaronów ryżowych. Każdy z takich makaronów pasuje do dań słodkich i słonych. Można go smażyć, gotować, dodawać do zup lub (już ostudzony) kroić jako składnik do sałatek.
Do czego może przydać się mąka wietnamska?
Dostępna w naszym sklepie wietnamska mąka (czyli tak naprawdę skrobia ryżowa), zgodnie z azjatyckimi tradycjami wykorzystywana jest w kuchni do przygotowania orientalnych pierożków oraz kluseczek. Jest ona alternatywą dla mąki ryżowej. Trzeba mieć jednak na uwadze, że są to dwa różne produkty. Między skrobią ryżową, a mąką ryżową występują różnice w składzie, przez to mają one inne zastosowanie. Zapoznaj się z całym dostępnym asortymentem i złóż zamówienie już teraz!