Sos Teriyaki zyskuje na popularności na całym świecie. Pochodzi on z Japonii i jest specjałem w tamtejszej kuchni regionalnej. Wiele osób pokochało jego charakterystyczny, orientalny smak. Teraz również Ty możesz wprowadzić go do swojej kuchni. Sprawdź naszą ofertę i zamów sojowy sos Teriyaki już dzisiaj!
Sos sojowy Teriyaki – z czego się składa?
Sos Teriyaki to jeden z najpopularniejszych sosów japońskich nie tylko w swojej ojczyźnie, ale też w wielu innych krajach. Podstawowymi składnikami sosu Teriyaki są:
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- imbir
- miód
- czosnek
- olej sezamowy
- mąka kukurydziana
Sos Teriyaki można przygotować samemu bądź kupić w sklepach z przysmakami z różnych stron świata. W ofercie dostępne są dwa warianty tego sosu – sos Teriyaki gęsty i rzadszy. Najlepiej spróbować dwie wersje tego sosu - gęstszą, którą można stosować do polewania dań, jak i rzadszą, powszechnie wykorzystywaną jako marynatę. Sos Teryiaki to popularny sos używany w kuchni japońskiej, który ma słodko-pikantny smak. Nierzadko wykorzystuje się go jako glazurę do mięs grillowanych bądź pieczonych.
Sos Teriyaki do czego?
Sos Teriyaki to świetny dodatek do sushi. Można śmiało podawać go do wszystkich typów tego dania. Ciekawe będzie smakował jako dodatek do smażonego tofu. Warto też maczać w nim chrupiące spring-rollsy ze świeżymi warzywami i smażone sajgonki. Okazuje się, że sos Teriyaki znajdzie też uznanie pośród miłośników dań mięsnych i rybnych, zwłaszcza tych pieczonych i grillowanych. Niepowtarzalne połączenie smakowe można uzyskać wtedy, kiedy ugrilliuje się filet z łososia i skropli się go sojowym sosem Teriyaki.
Inne potrawy do których warto dodać sos sojowy Teriyaki
Sos sojowy Teriyaki jest też często wykorzystywany jako dip do potraw z grilla. Mowa tutaj o kurczaku, wołowinie, krewetkach czy warzywach. Można go też dodawać do stir-fry lub sałatek, aby dodać smaku i głębi. Okazuje się, że istnieją różne warianty sosu Teriyaki, w zależności od stosowanych proporcji i dodatkowych składników. Często można spotkać wersję Teriyaki light, która ma mniej cukru i kalorii, a także wersję bezglutenową sosu Teriyaki, która nie zawiera pszenicy.