Sosy sojowe cieszą się ogromną popularnością w kuchni azjatyckiej. Można je spotkać przede wszystkich w potrawach japońskich i chińskich. Oczywiście w Polsce również sięga się po ten składnik, wyróżniający się specyficznym smakiem. Za jego pomocą można dodać wyrazistości różnym potrawom. Sos sojowy ma szerokie zastosowanie, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. W sprzedaży znajduje się wiele wariantów sosów sojowych. Różnią się one zabarwieniem, czasem fermentacji, smakiem i konsystencją. Sprawdź wszystkie dostępne opcje już teraz:
- Słodkie Sosy Sojowe
- Jasne Sosy Sojowe
- Ciemne Sosy Sojowe
- Tajskie Sosy Sojowe
- Chińskie Sosy Sojowe
- Japońskie Sosy Sojowe
- Koreańskie Sosy Sojowe
- Sosy Sojowe Teriyaki
- Grzybowe Sosy Sojowe
- Sosy Sojowe Bezglutenowe
- Sosy Sojowe Light Mniej Soli
Sos sojowy jasny czy ciemny – który wybrać, czym się różnią?
Sos sojowy może być jasny lub ciemny, dostępne są na rynku nawet warianty sosów sojowych bezglutenowych czy Light – o obniżonej zawartości soli. Jak widać, dla każdego znajdzie się coś odpowiedniego. Na kolor sosu sojowego w dużej mierze wpływa czas jego fermentacji. Sos sojowy może być gotowy już po dwóch miesiącach fermentacji. Wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem, bursztynowym zabarwieniem. Wspaniale sprawdza się jako sos sojowy do zup, sosów, jasnych mięs i ryb oraz owoców morza. Z kolei ciemny sos sojowy wyróżnia się długim dojrzewaniem. Może fermentować do nawet dwóch lat. Przekłada się to na jego ciemniejsze zabarwienie i intensywniejsze walory smakowo-zapachowe. Jeśli ktoś szuka sosu sojowego gęstszego i wyrazistego, to warto wybrać ciemny sos sojowy. Wspaniale sprawdza się on jako sos sojowy do marynowania mięsa.
Sos sojowy do czego go wykorzystać?
Sos sojowy to uniwersalny dodatek o wielu zastosowaniach. Świetnie nadaje się jako sos sojowy do mięs i ryb. Dodaje się go do smażonego kurczaka, nie może zabraknąć go w marynatach przeznaczonych do grillowanego mięsa. Sos sojowy służy jako przyprawa, po którą sięga się podczas przygotowywania pieczonego łososia, burgerów, gulaszu wołowego, klopsików itd. Sos sojowy można śmiało dodawać w postaci sosu sojowego do warzyw, gdyż podkreśla to ich smak. Odnajdzie się w towarzystwie kiełków, grzybów, roślin strączkowych, makaronu, kaszy, ryżu. Nie brakuje też przepisów na desery, w których na liście produktów znajduje się również sos sojowy. Nadaje się on do słodkich posiłków. Słoność sosu sojowego idealnie sprawdza się w połączeniu z czekoladą, bo podkręca jej smak. Sos sojowy dodaje się również do zup i marynat. Sprawdź cały asortyment naszych sosów sojowych azjatyckich i orientalnych i wyposaż się w najlepszą opcję dla siebie!