
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.




Sosy Sojowe
Sos sojowy to jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej, który coraz większą popularność zyskuje również w Europie. Wytwarzany jest z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli a następnie poddawany procesowi fermentacji. Pierwotnie pochodzi z Chin, ale współcześnie produkowany jest także w Indonezji oraz Japonii. W zależności od kraju, z którego się wywodzi ma inną konsystencję oraz smak. W Państwie Środka jest gęsty i słony, w kuchni indonezyjskiej płynny i słodki, natomiast Japończycy stosują sos słony, ale bardziej płynny niż w Chinach. Na całym kontynencie azjatyckim stosowany jest jako składnik lub dodatek do ogromnej ilości dań. Jego smak można określić jako umami; głęboki, mięsny, wydobywający z potraw naturalny aromat. W naszym sklepie znajdą Państwo sosy sojowe znanych marek takich jak Kikkoman, Yamasa czy House of Asia w różnych pojemnościach – od małych buteleczek po duże gastronomiczne objętości (20 litrów).