window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Kluski ryżowe

Jedną z najpopularniejszych koreańskich potraw ulicznych jest tteokbokki. Podstawową formą tego dania są kluski ryżowe tteok podane w pikantnym sosie z dużą ilością chilli. Koreańczycy najczęściej jedzą tteokbokki z dodatkami, takimi jak ciasto rybne, posiekana cebulka dymka czy jajka na twardo. Dla Europejczyków danie ma niezwykły smak, ale jest wyśmienite. Przynajmniej tak jest w przypadku każdego, kto kocha pikantną kuchnię i głębokie doznania smakowe. Gdzie kupić kluski ryżowe i jak przygotować tteokbokki? Sprawdź ofertę Sushi-Sklep.pl!

Kluski Ryżowe

Kluski z mąki ryżowej — bezglutenowa i wegańska przystawka

Podobnie jak w Chinach, w Korei kluski ryżowe są bardzo popularne. Podczas gdy w Chinach zazwyczaj owalne kluski z mąki ryżowej są używane do zup i dań z woka, Koreańczycy preferują warianty w kształcie patyczków o różnej długości i grubości. Do tteokbokki tradycyjnie używa się klusek ryżowych o długości palca. Ciasto ryżowe składa się wyłącznie z mąki ryżowej, soli i wody, a jak wiadomo - ryż nie zawiera glutenu. Dlatego też koreańskie kluski ryżowe są świetną opcją dla każdego pasjonata kuchni Wschodu!

Jak przygotowuje się tteokbokki?

Wiele koreańskich potraw bazuje na tradycyjnym bulionie, znanym również jako dashi. Woda, posiekane anchois i kilka liści wodorostów dodają koloru i smaku klarownemu bulionowi. Przygotowanie tteokbokki zaczyna się od ugotowania tej smacznej zupy. W wersji podstawowej kluski ryżowe w kształcie paluszków gotuje się we wrzącym bulionie. Ostrość w tteokbokki zapewniają gochujang (ostra pasta chili z Korei) i gochujaro (koreańskie płatki chili). Inne smaki to koreański sos sojowy (ganjang), prażony sezam, posiekana cebula dymka i trochę cukru. Do dania można też dodać inne składniki, w zależności od preferencji. Niemniej podstawę stanowią kluski z mąki ryżowej, które kupisz w naszym sklepie!

Kluski ryżowe na różne sposoby

Istnieje wiele odmian tego dania. W Korei bardzo popularne są kluski ryżowe posypane kawałkami smażonego ciasta rybnego eomuk, kapustą, szalotką i czosnkiem lub jajkiem na twardo. Popularnym klasykiem jest jednak podstawowa forma z samym sezamem i dymką. Jako street food, tteokbokki występuje głównie w pojedynkę. W domu idealne są dodatki, takie jak gotowany ryż lub kimchi. Sprawdź naszą ofertę i wybierz kluski ryżowe oraz ulubione dodatki i przygotuj doskonałą azjatycką potrawę we własnej kuchni!

Gdzie kupić kluski ryżowe?

Kluski ryżowe koreańskie w różnej formie znajdziesz w naszym sklepie Sushi-Sklep.pl! Każdy z proponowanych przez nas produktów jest wysoko jakościowym, oryginalnym produktem ze wschodu, który zagwarantuje Ci doznania smakowe niczym w najlepszej restauracji w Korei. Sprawdź pełen asortyment i wybierz kluski ryżowe koreańskie tteokbokki topokki dla siebie!

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl