Papier ryżowy
Papier ryżowy - wykorzystywany jest w azjatyckich kuchniach już od wielu setek lat. W Europie został poznany dopiero w XIX wieku, a w Polsce nadal zyskuje popularność. Coraz więcej Polaków sięga po papier ryżowy, by stworzyć we własnym domu tradycyjne chińskie lub wietnamskie potrawy. Czym dokładnie jest papier ryżowy, jak się z nim obchodzić i do czego można używać papieru ryżowego? Dowiedz się więcej i sprawdź naszą ofertę już teraz!
Czym jest papier ryżowy?
Jadalna wersja papieru ryżowego wytwarzana jest, jak jego nazwa wskazuje, z ryżu. Jak dokładnie się to robi? Papier ryżowy wytwarzany jest z jego rozmoczonych ziaren, które rozprowadza się na tkaninie rozłożonej nad parującym wrzątkiem. Gorąca para ścina ciasto, które następnie w płatach należy wysuszyć na bambusowej macie. To właśnie wtedy papier ryżowy zyskuje charakterystyczny, wytłoczony wzór. Kto pierwszy wpadł na pomysł wytwarzania jadalnego papieru z ryżu? Na to pytanie nie można odpowiedzieć jednoznacznie. Uznaje się, że pomysłodawcami papieru ryżowego są Wietnamczycy. Jednak, w Chinach już w II wieku p.n.e. produkowali z ziaren ryżu makaron (mieląc je na proszek). Mimo to, podany powyżej sposób (namaczanie) faktycznie wykorzystywany był w Wietnamie. Teraz jednak papier ryżowy jest szeroko dostępny, w tym w asortymencie sklepu Sushi-Sklep! Sprawdź oryginalny i wysokiej jakości papier ryżowy z naszej oferty już teraz!
Do czego wykorzystać papier ryżowy?
Tradycyjnie w krajach azjatyckich, papier ryżowy wykorzystywany jest głównie do wytwarzania spring rollsów. Jest to danie Azji Południowo-Wschodniej. Mają one postać naleśników z papieru ryżowego z warzywnym lub mięsem, często smażone na głębokim tłuszczu. Papier ryżowy potrzebny jest także do azjatyckich pierożków z papieru ryżowego.
Papier ryżowy kcal - sprzymierzeniec każdej diety?
Możemy w łatwy sposób ulec przeświadczeniu, iż papier ryżowy praktycznie nie ma żadnych kalorii - jest przecież delikatny, półprzezroczysty, jakby go wcale nie było. Niestety, jest to tylko złudzenie. Suchy arkusz papieru ryżowego posiada 66 kcal i ok. 14 g węglowodanów – nie jest to jednak szczególnie duża ilość. Czy zatem należy unikać papieru ryżowego? Niekoniecznie. Posiada on bowiem również wiele składników odżywczych, jak choćby białko, magnez, fosfor czy witaminy z grupy B. chętnie sięgają też po niego osoby borykające się z celiakią, czy alergicy. Jak widać, papier ryżowy daje nam bogactwo możliwości kulinarnych. Wykorzystywany jest nawet w cukiernictwie! Warto więc sięgać po niego, by tworzyć swoje ulubione, nie tylko azjatyckie potrawy!