Wodorosty z prasowanych alg morskich to jeden z najpopularniejszych dodatków do sushi. Nori to japońska nazwa określająca wodorosty różnych rodzajów, które stosowane są do produkcji sushi (makisushi). Suszone, prasowane oraz podpiekane w specjalnym procesie podobnym do produkcji papieru, są następnie wykorzystywane do zawijania rolek sushi. Mają słony i dosyć specyficzny smak. W naszym asortymencie posiadamy nori pakowane po 10 lub 50 sztuk. Sprawdź nasze propozycje i wybierz algi do sushi, które idealnie uzupełnią Twoje danie. Odkryj wszystkie produkty i sięgnij po nori i wodorosty do sushi już teraz!
Jak przygotować nori do sushi?
Zacznijmy może pokrótce od procesu produkcji. Algi nori, wstępnie trzeba je oczyścić, rozdrobnić (zmielić), a następnie przelać i umieścić w odpowiednich formach, które nadadzą arkuszom prostokątny kształt. Potem dopiero tak przygotowane algi do sushi są suszone i prażone. W ten sposób uzyskujemy gotowe arkusze, które niektórzy nazywają czarnym papierem do sushi.
Produkcja jest o tyle ważna, iż listki nori o odpowiedniej grubości, równomiernym rozłożeniu algi nori na arkuszu, a także o pewnym bukiecie smaku i zapachu, są dopasowane albo do klasy Nori Green, albo do Nori Silver lub Nori Gold. Co ciekawe, bardzo lubiane w Japonii (im więcej algi nori w sushi tym lepiej w odczuciu przeciętnego Japończyka!) i bardzo grube algi nori typu Gold, są w Polsce raczej unikane. Warto jednak po nie sięgnąć, mimo iż rzeczywiście algi Nori Gold są pełniejsze w konsystencji i bardziej esencjonalne w smaku, niż algi Nori Green, od których proponujemy rozpocząć przygodę z sushi. Z kolei, najcieńsze algi do sushi Green, w Japonii i Korei służą także do produkcji swoistych szybkich przekąsek – skąd inąd o wiele zdrowszych, niż zachodnie chipsy, precelki, paluszki lub czekoladowe snacki. Częstym pytaniem, które pojawia się zwłaszcza wśród osób, które dopiero zaczynają przygodę z sushi to jak przygotować algi do sushi? W przypadku Nori jest to bardzo proste! Matową stronę należy umieścić do góry – to na niej nakładamy ryż oraz pozostałe składniki, a następnie całość zawijamy w rolkę. Sushi Nori jest o tyle dobre, że nie wymaga wcześniejszego namaczania wodą.
Algi do sushi, czyli glon do przygotowywania sushi
Nori do sushi trafiły nieprzypadkowo, bowiem kiedy ludy będące podstawą dzisiejszego narodu japońskiego przeprawiły się tysiące lat temu z kontynentu, przyniosły ze sobą charakterystyczną dla ludów chińsko-tybetańskich filozofię żywieniową. Nota bene – jest jeden z najzdrowszych systemów dietetycznych świata. Opiera się on, między innymi na: ryżu (tym nieprzetworzonym, rzecz jasna), na rybach, mięsie drobiowym, miejscowych warzywach i swoistych „owocach morza”, którymi są nori do sushi.
Nori sushi, znane w Japonii jako nori, to specyficzny podgatunek morskich wodorostów o bardzo ciężkim i intensywnym morskim smaku i charakterystycznym, mocnym zapachu. Wyjęte ze swojego naturalnego środowiska morskiego algi nori szybko wysychają i kruszą się, dlatego szybko musza zostać poddane obróbce. A warto się nad nimi troskliwie pochylić, bowiem nori do sushi mają ogrom prozdrowotnych elementów, takich jak witaminy (PP, K, E, C, B, A) oraz składniki mineralne (nie tylko pospolite żelazo, wapń, cynk, ale też dużo rzadsze jod, kobalt). Algi nori mają także właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwutleniające i oczyszczające organizm z toksyn. Stad być może bierze się świetny stan zdrowotny Japończyków – aż do późnego wieku! Pozostaje pytanie – gdzie kupić algi do sushi? Sprawdź naszą ofertę glonów do sushi i wyposaż się w nie już teraz!