W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się pasty koreańskie. Nie da się ukryć, że na całym świecie pasta chili koreańska jest znana ze swojego niepowtarzalnego smaku. Tego rodzaju pasta jest określana również jako gochujang. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór past koreańskich, które urozmaicą Twoją kuchnię i dodadzą wyjątkowego smaku wszystkim przygotowywanym potrawom.
Koreańska pasta, czyli podstawa w kuchnia koreańskiej
Według powszechnej opinii koreańska kuchnia jest bardzo ostra. Wytłumaczenie tego faktu jest bardzo prozaiczne, ponieważ zimy są tam wyjątkowo mroźne, a nie we wszystkich mieszkaniach znajduje się ogrzewanie. Właśnie dlatego ludzie stosują pikantne i ostre potrawy, które pomagają rozgrzać organizm. Warto podkreślić, że dania kuchni koreańskiej opierają się na prosie, jęczmieniu oraz ryżu. Pasta koreańska cechuje się wysokim stopniem pikanterii oraz gęstości. Powstaje z czerwonej, ostrej papryki chili, kleistego ryżu oraz sfermentowanej soi. Można śmiało powiedzieć, że w Korei jest to jeden z najczęściej stosowanych dodatków.
Zastosowanie pasty koreańskiej
Pastę koreańską dodaje się głównie do marynat oraz sosów. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że zmielone papryczki nadają jej brunatnego koloru. Smak pasty koreańskiej jest oczywiście pikantny, ale również słodki. Wyczuwalna jest pasta sojowa, czerwona papryka, a także słodki ryż. Koreańska pasta z pewnością Ci zasmakuje, jeśli preferujesz takie klimaty kulinarne. Trzeba dodać, że Koreańczycy dodają swoją ulubioną pastę głównie do jednogarnkowych dań. Na jej bazie robią nie tylko sosy i zupy, ale marynują też mięso. Pasta kuchni koreańskiej to bardzo uniwersalny dodatek, ponieważ na jej bazie można przygotować również inne pasty oraz przyprawy. Jest to też lek na smutki i stres, ponieważ Koreańczycy sięgają po pastę, gdy dokucza im złe samopoczucie.
Zalety pasty koreańskiej
Naukowo potwierdzone jest, że jedzenie pikantnych potraw skutkuje poceniem się, a to z kolei daje uczucie odświeżenia z powodu chemicznego przetwarzania kapsaicyny w organizmie. Pasta koreańska zawiera spore ilości witaminy C, potasu, witaminy B2, białka, kapsaicyny, a także beta-karotenu. Kapsaicyna blokuje przed rozwojem chorób i oczyszcza organizm z toksyn. Regularne stosowanie pasty koreańskiej podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.