
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.




Produkty Kuchni Indyjskiej
Indie to kraj wielu kontrastów. Charakteryzują je ogromne dysproporcje społeczne, geograficzne a co za tym idzie także kulinarne. Duży wpływ na sposób odżywiania się Hindusów miały także wierzenia religijne. Dlatego mówiąc o kuchni indyjskiej, mamy na myśli tak naprawdę zbiór kuchni istniejących w Indiach. Ich cechą wspólną jest stosowanie podobnych produktów spożywczych, a w szczególności rozmaitość przypraw. Curry, imbir, suszone mango, kardamon, kolendra, garam masala, kurkuma, chili, gałka muszkatołowa, kmin indyjski, kolendra, limonka, różne rodzaje pieprzu… To tylko wybrane z nich. Przez religię oraz wiarę w reinkarnację, w kuchni indyjskiej przeważać będą dania wegetariańskie. Na Północy, najchłodniejszym regionie Indii, dania będą bardziej treściwe i sycące. Duża część potraw jest przygotowywana w tradycyjnym piecu tandoori – np. chlebki naan czy ćapati. Na południu przeważają ryby i owoce morza, a także duże ilości ryżu oraz warzyw koniecznie ostro doprawionych. Charakterystyczne jest smażenie na klarownym maśle ghee oraz napoje mango lassi na bazie jogurtu i wody różanej. Indie zachodnie są najbardziej kolorowym i gorącym regionem. Tutaj można zasmakować dań takich jak dal – gotowana ciecierzyca czy bati – kule z mąki razowej.