Opis: Bazylia to roślina zielna uprawiana od tysiącleci w Azji , dotarła do Europy południowej, a stamtąd w XVI wieku dotarła do Polski. Początkowo uprawiana jako roślina ozdobna szybko znalazła szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ziele Bazylii doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Sproszkowane liście bazylii nadają potrawom kwaskowaty, chłodząco - orzeźwiający smak.
Bazylię można łączyć również z innymi przyprawami np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą, zaś zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Przyprawą posypuje się sałatki jarzynowe m.in. pokrojone w plasterki pomidory. Ziele bazylii to stosowano do dań z pomidorów już w kuchniach królewskich. Słynne były chleby pomidorowe posypane bazylią i skropione oliwą z oliwek. Bazylia nadaje się doskonale także do przyprawiania innych warzyw: ogórków, fasoli, grochu czy cukinii. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek ryżowych, dań jednogarnkowych i rozmaitych zapiekanek. Natomiast tradycyjna, polska jajecznica, podobnie jak biały ser czy jogurt dzięki szczypcie bazylii nabierają egzotycznego smaku. Po dodaniu jej do marynat, sosów czy sałatek otrzymujemy wspaniałe potrawy o korzenno - balsamicznym zapachu oraz lekko słodkim smaku. Dla ulepszenia smaku wielu potraw aromatyzuje się również ocet i oliwę.
Oprócz niezliczonych zastosowań dla celów kulinarnych, może być także stosowana jako afrodyzjak dla Pań. Pozytywnie wpływa na płodność i podnosi satysfakcję z pożycia seksualnego ;-) Bazylia ceniona jest także w ziołolecznictwie ze względu na swoje walory prozdrowotne: pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.