Japońskie noże kuchenne
Nikogo nie dziwi, że Japończycy wyprzedzili Europejczyków w rozwoju kultury ostrza już wiele wieków temu. W Japonii kultura krojenia, siekania i rozdrabniania produktów różnorodnymi ostrzami kwitnie do dziś i stanowi ważny element ich kultury. Noże japońskie są wykonane z najwyższej jakości materiałów, najczęściej wyróżnić możemy noże japońskie ze stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Charakteryzuje je niezwykła ostrość, dlatego należy pamiętać o uwadze i rozważności w trakcie ich używania. Piękne w swojej prostocie i warte swojej ceny, która wynika z wysokiej jakości materiałów o dużej trwałości. Rękojeść jest bardzo często zintegrowana z ostrzem. Ostrze ze stali nierdzewnej wyróżnia wyjątkowa ostrość, w razie potrzeby można ją zwiększyć samodzielnie. Sprawdź przygotowaną przez nas ofertę japońskich noży kuchennych już teraz! Znajdziesz w niej najwyższej jakości noże Mcusta Zanmai, Tamahagane, Bunmei czy noże Global. Dodatkowo nasz sklep uzupełniają niezawodne noże Higonokami czy noże Mistrz Hideo Kitaoka oraz Mistrz Takeshi Saji. Ponadto znajdziesz u nas również noże Nagomi, Ryusen Hamono, Satake i Tojiro. Zapoznaj się z pełną ofertą!
Różnica pomiędzy nożem japońskim a europejskim
Różnica użytkowania noży japońskich jest bardzo duża i na samym początku wymaga treningu, ponieważ całkowicie zmienia się technika krojenia np. podczas używania noża japońskiego do szatkowania. Różnicę widać już nie tylko po technice krojenia, ale również kształt ich klingi jest zupełnie inny. Rękojeść zazwyczaj jest dostosowana do potrzeb europejskich, gdyż tradycyjne noże posiadają proste uchwyty. Japońskie noże szefa kuchni to produkty owiane legendą, które często stanowią obiekt pożądania wielu miłośników kuchni i to nie tylko tej azjatyckiej.
Noże japońskie rodzaje
Jak każdy wie w tradycji kuchni japońskiej, występuje cała gama warzyw, owoców morza czy ziół. To sprawia, że Japończycy posiadają doskonałe noże do każdej czynności. Wśród nich dostępne są noże japońskie do krojenia, szatkowania czy siekania.
Do podstawowych rodzajów noży japońskich zaliczamy:
- Nóż szefa kuchni japoński (Santoku) - ten rodzaj noża posiada prostą klingę oraz zagięty grzbiet. Nóż doskonale nadaje się do rozdrabniania, plastrowania oraz krojenia w kostkę, ponieważ posiada bardzo lekkie, a zarazem cienkie ostrze.
- Nóż do sushi (Sashimi) - jeden z najsłynniejszych noży japońskich przeznaczony do krojenia ryb w cienkie plastry. Nóż Sashimi jest niezastąpiony, doskonale sprawdza się również podczas filetowania ryb czy oddzielania skóry.
- Nóż japoński uniwersalny (Gyuto) - jest podstawowym nożem japońskim przeznaczonym do krojenia, siekania, szatkowania czy plastrowania.
- Nóż do filetowania ryb (Deba) - jest nożem japońskim klasycznym, a jego przeznaczeniem jest oprawienie oraz filetowanie ryb. Nóż posiada krótką i grubą klingę, dzięki czemu idealnie radzi sobie z oddzieleniem kręgosłupa i ości.
- Nóż japoński do siekania i szatkowania - kształt klingi tego noża przypomina tasak, posiada szerokie i prostokątne płozy.
Godnym uwagi jest fakt, iż prawidłowe użytkowanie oraz pielęgnacja noży japońskich pozwoli nam cieszyć się ich trwałością nawet do końca życia. Ten rodzaj noży zawiera właściwości nierdzewne, dlatego koniecznie należy myć je ręcznie!
Oryginalne noże japońskie w Sushi Sklep
Jesteś zdecydowany na zakup kuchennego noża japońskiego, którego ostrość i jakość zachwycają najwybitniejszych szefów kuchni? Nie mogłeś trafić lepiej! W naszej ofercie znajdziesz profesjonalny nóż szefa kuchni japoński, noże kuchenne japońskie do użytku codziennego, jak i pięknie zdobione japońskie noże, którymi możesz obdarować swoich bliskich w formie prezentu. Zapoznaj się z pełnym asortymentem Sklepu Sushi i wybierz noże japońskie kute i inne do swojej kuchni!