Koreańskie oleje i ocet
Podczas szukania nowych smaków często miłośnicy jedzenia stykają się z niezwykłą kuchnią koreańską. Jest ona dla wielu osób dużym zaskoczeniem, ponieważ często laicy w tym zakresie uważają, że każda kuchnia dalekiego wschodu jest taka sama. Nic bardziej mylnego, czego doskonałym dowodem mogą być zupełnie odmienne produkty używane podczas gotowania. Doskonałym przykładem może tu być koreański olej oraz ocet.
Olej sezamowy koreański — najważniejsze informacje
Wiele potraw z kuchni koreańskiej powstaje w procesie smażenia. Żeby było to możliwe, konieczne jest użycie specjalnego oleju koreańskiego, co nie tylko umożliwia bezpieczne przygotowanie potrawy, lecz dodatkowo nadaje jej pyszny, charakterystyczny smak.
Czym różnią się one od produktów tego rodzaju, które znane są w kuchniach zachodnich? Przede wszystkim zupełnie inne są półprodukty, z których się je wykonuje. Zamiast rzepaku korzysta się z sezamu, dzięki czemu uzyskuje się naprawdę świetny, charakterystyczny posmak, który nadaje całej potrawie unikatowego charakteru. Przetestuj koreański olej sezamowy, a także inne oleje kuchni koreańskiej i złóż zamówienie na wybrane produkty z naszego sklepu!
Czym jest ocet ryżowy koreański?
Drugim bardzo popularnym produktem spożywczym, który wykorzystywany jest w kuchni koreańskiej, jest specjalny koreański ocet ryżowy. Wykonuje się go z wina ryżowego oraz brązowego fermentowanego ryżu. W smaku jest on nieco delikatniejszy niż odmiana octu, która używana jest w kuchni polskiej, przez co często uważany jest za szlachetniejszą jego wersję.
Jak dokładnie wpływa na smak potraw używanie octu koreańskiego ryżowego? Dzięki niemu możliwe jest uzyskanie charakterystycznego, słodko-kwaśnego smaku, który tak dobrze kojarzy się wszystkim z kuchnią azjatycką.
Gdzie można kupić koreańskie oleje i ocet?
Często wiele osób zastanawia się, gdzie można zakupić tego rodzaju produkty, który umożliwiają przeniesienie smaków Azji do Polski. Idealnym wyborem jest nasz sklep sush-sklep.pl, który oferuje klientom olbrzymi wybór najróżniejszych produktów, w tym oczywiście różnych odmian koreańskiego octu ryżowego, czy też koreańskiego oleju sezamowego. To właśnie dzięki tym produktom można uzyskać bardzo charakterystyczne smaki kuchni koreańskiej.