
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.




Ciastka Ryżowe AZJATYCKIE / ORIENTALNE / CHIŃSKIE
Mochi to tradycyjne japońskie ciastka/kluski przygotowywane z klejącego ryżu lub mąki ryżowej. Ugotowany ryż z dodatkiem wody ubija się w moździerzu aż powstanie gładkie ciasto, a następnie formuje się z niego spłaszczone kuleczki które następnie gotowane są na parze. W Japonii mochi cieszy się szczególną popularnością przed nadejściem nowego roku. Istnieje przesąd, który mówi, że podczas jedzenia nie wolno ich kroić, gdyż przynosi to pecha. Mochi przeważnie spożywane jest jako deser – samo, lub z nadzieniem w postaci czerwonej fasoli azuki, sezamu lub zielonej herbaty matcha, ale również świetnie się sprawdza jako danie główne gdy jako nadzienia użyjemy mięsa. Jest to przysmak o niezwykle ciekawej konsystencji dzięki której na pewno wart jest spróbowania. Oprócz wyżej wymienionych smakołyków ze słodkim nadzieniem do zaoferowania mamy mochi taro oraz masłem orzechowym.