window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Ciastka Ryżowe Mochi

Azjatycka kuchnia jest coraz bardziej popularna w krajach europejskich, w tym w Polsce. Co chwilę powstają nowe knajpy z sushi czy ramenem. W Japonii, poza tymi daniami, jedną z najpopularniejszych potraw są też ciasteczka Mochi. Niewątpliwie, warto je zakupić i spróbować tego wyjątkowego smaku. Z czego są zrobione te słynne na całym świecie słodycze?

Ciastka Ryżowe

Ciastka Mochi – popularna przekąska z Japonii

Wywodzą się one z Japonii, gdzie można zobaczyć je niemal w każdej cukierni. Wyglądem przypominają nieco marcepanowe kulki, ciasta ryżowe Monchi zrobione są jednak nie z migdałów, a z klejącego się ryżu bądź mąki ryżowej. Według japońskiej tradycji należy spożyć je w Nowy Rok, by zapewnić sobie pomyślność i szczęście.

Ciastka ryżowe Monchi – jak powstają?

Jak dokładnie robione są te ciastka ryżowe japońskie? Głównym składnikiem jest tutaj kleista masa, którą tworzy się z ugotowanego ryżu lub mąki ryżowej. Dodaje się do niej wodę oraz cukier. Powstałe ciasto należy długo zagniatać, by nabrało niezwykłej sprężystości. Później formuje się z niego niewielkie kulki, które następnie nadziewa się słodką masą. Nadzienia do Mochi mogą być przeróżne, ograniczone jedynie wyobraźnią wykonującej je osoby. Najbardziej typowym nadzieniem jest pasta z czerwonej fasoli (na słodko) nazywana anko. Bardzo często dodaje się do niego też nadzienia owocowe jak choćby truskawkę, mango, czy kokosa. Popularne są też ciastka ryżowe Monchi z dodatkiem zielonej herbaty, sezamu czy mielonych orzechów. Jak widać, każdy znajdzie idealny smak dla siebie! Warto wspomnieć też, jak jeść Mochi. Zgodnie z japońską tradycją, ciastek tych nie powinno się kroić nożem. Ponoć takie działanie ześle nieszczęście na całą rodzinę.

Istnieje również inna, ciekawa odmiana - ciastka ryżowe koreańskie, nazywane Chapssalddeok. Tradycyjnie koreańskie ciastka ryżowe nadziewa się czarnym cukrem, cynamonem oraz kardamonem. Są niezwykle aromatyczne i warte spróbowania.

Ciastka Mochi - spróbuj prawdziwej Azji!

Chcąc zasmakować prawdziwych, azjatyckich przysmaków, koniecznie spróbuj oryginalnych japońskich ciastek ryżowych. Znajdziesz je w wielu smakach i nadzieniach, bez problemu wybierzesz więc smak idealny dla siebie! Sprawdź nasz pełen asortyment i wybierz ciastka ryżowe Monchi, które najlepiej odpowiadają Twoim preferencjom!

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl