window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Kategorie Produktów
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Sos sojowy ciemny to powszechny składnik wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Doskonale uzupełnia on danie, nadając mu charakteru i wyjątkowego aromatu. Jeśli i Ty chcesz odmienić przygotowywane potrawy, wybierz i zamów ciemny sos sojowy z naszego sklepu!

Ciemne Sosy Sojowe

Sos ciemny sojowy - co warto wiedzieć?

Sos sojowy ciemny to gęsty i aromatyczny sos otrzymywany z fermentowanych ziaren soi. Jest on powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Najczęściej dodaje się go do przygotowywania potraw mięsnych, rybnych, woków i sałatek. Warto zaznaczyć, że sojowy ciemny sos ma intensywny smak i aromat, który pochodzi głównie z zawartych w nim aminokwasów, a także z cukrów i soli.

Zawiera on duże ilości soli i jest wysokokaloryczny, dlatego powinien być spożywany z umiarem. Osoby będące na diecie niskosodowej lub z nietolerancją glutenu powinny szukać alternatywnych sosów lub skorzystać z naszej oferty sosów bez glutenu.

Do czego użyć sos sojowy ciemny?

Sos sojowy ciemny wykorzystywany jest między innymi do marynowania mięsa i ryb. Dodaje on intensywności do potraw, zwłaszcza przed ich pieczeniem, smażeniem czy grillowaniem. Sos sojowy ciemny jest powszechnie wykorzystywany do przyrządzania warzyw. Najczęściej mowa tutaj o brokułach, marchewce czy fasolce szparagowej. Sos sojowy tego rodzaju dodaje tym warzywom ciekawego smaku i koloru. Do tego jest on stosowany do przygotowania zup, przeważnie azjatyckich. Służy on często jako dip do popularnej japońskiej potrawy sushi.

Do czego warto jeszcze dodać ciemny sos sojowy?

Sos sojowy ciemny jest powszechnym dodatkiem do sałatek i dań jednogarnkowych. Dodaje się do nich zaledwie kilka kropel, żeby wzbogacić ich smak oraz aromat. Okazuje się, że ciemny sos sojowy może być również używany jako sos do dipowania lub marynowania mięsa lub tofu. Bardzo istotne jest to, żeby zwracać uwagę na ilość stosowanego sosu sojowego ciemnego, ponieważ nawet niewielka ilość sosu wpływa już na smak potrawy.

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl