



Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !
Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail.




- Przepisy Meksykańskie (4)
- Przepisy Azjatyckie (33)
Kapusta KimChi
Kimchi to popularne danie w kuchni koreańskiej. Składa się z kiszonych lub fermentowanych warzyw, najczęściej jest to kapusta pekińska, ale może być to także ogórek albo rzepa. Kimchi zazwyczaj pełni funkcję przystawki i jest niezwykle ważnym elementem koreańskiej tradycji. Nie tylko jego jedzenie, ale także przygotowywanie na zimę w specjalnych glinianych garnkach stało się symbolem kultury Korei. W proces ten zaangażowane są całe rodziny. Najczęściej kimchi ma ostry smak ze względu na dodatek papryczki chili. W skład zalewy wchodzą również czosnek, cebula dymka, solone krewetki, anchois lub inne owoce morza, imbir, czarny i czerwony pieprz, musztarda, rzeżucha, sól morska oraz cukier. Czasem dodawane są też ziarna sezamu, sos sojowy lub glutaminian sodu. Istnieją dwa rodzaje kimchi: sezonowe, czyli takie, które jest przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku oraz zimowe. Istnieją dziesiątki rodzajów tej potrawy, charakterystyczne dla danego regionu. Kimchi może stanowić też składnik innych potraw np. kimchi jjigae – gulasz, kimchi-guk – zupa oraz kimchi bokkeumbap – smażony ryż. Kimchi jest niskokaloryczne i stanowi bogate źródło witaminy C i karotenu.