Orientalne herbaty
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka gorącej herbaty. W naszym regionie największą popularnością cieszy się herbata czarna, ale te pochodzące z dalekiego wschodu takie jak herbata zielona czy herbata jaśminowa również stają się obiektem coraz większego zainteresowania. Dobrym wyborem, który z pewnością docenią fani kuchni azjatyckich będzie również herbata koreańska, która cechuje się fantastycznym smakiem i aromatem. Sprawdź pełną ofertę naszego sklepu już teraz!
Orientalna herbata zielona czarna, jaśminowa oraz owocowe !
Krzewy herbaciane pochodzą z dalekiej Azji. Są uprawiane między innymi w Indiach, Pakistanie, Chinach czy Wietnamie. W zależności od tego, w jakich warunkach rosną krzewy herbaciane, a także w jaki sposób przetwarza się zebrany surowiec w postaci listków, można cieszyć się różnym smakiem herbaty.
Zielona herbata to napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej. Występuje wiele różnych rodzajów tego napoju, a różnią się one od siebie ze względu na warunki uprawy, sposób przetwarzania i czas zbiorów. Temperatura parzenia zielonej herbaty waha się zależnie od rodzaju, lecz przeważnie wynosi około 80 – 90°C, a czas powinien wynosić od 2 do 3 min. Herbacie zielonej przypisuje się także wiele właściwości prozdrowotnych. Do właściwości zielonej herbaty zalicza się między innymi zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz pomoc w kontrolowaniu masy ciała.
Herbata jaśminowa, szczególnie popularna wśród mieszkańców Pekinu to z kolei napój o bardzo subtelnym smaku i aromacie. Wśród herbat jaśminowych można wyróżnić herbatę jaśminową zieloną (najpopularniejszą), herbatę jaśminową białą, czarną oraz rooibos jaśminowy. Podobnie jak orientalna zielona herbata, tak samo orientalna jaśminowa herbata posiada swoje właściwości zdrowotne. Do właściwości herbaty jaśminowej możemy zaliczyć, dzięki zawartym w niej polifenolom zmniejszenie szans zachorowania na nowotwory, a ponadto ma działanie uspokajające i relaksacyjne. Temperatura parzenia herbaty jaśminowej zależy od jej rodzaju i waha się w granicach 70 – 100 °C.
Herbaty orientalne najlepszej jakości
Jakość orientalnego herbacianego suszu ma niebagatelny wpływ na to, jak herbata azjatycka smakuje po zaparzeniu. Odpowiedni sposób jego przygotowania, który związany jest między innymi z prawidłową temperaturą wody służącej do zaparzenia, to kolejne czynniki, które mają wpływ na smak. Aby jednak mieć pewność, że herbata z Azji, którą kupimy dla siebie będzie naprawdę pyszna, zawsze warto wybierać po prostu najlepszy możliwy produkt, który stanowi gwarancję jakości i pochodzi od najlepszych producentów. W ofercie naszego sklepu znajdziesz wyłącznie najlepsze herbaty orientalne, które pochodzą bezpośrednio z Azji. Sprawdź nasze herbaty koreańskie, jaśminowe i zielone już teraz!