window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Wietnamski ryż i papier ryżowy

Aby przygotować tradycyjne potrawy wywodzące się z Azji, należy zaopatrzyć się w dość nietypowe półprodukty, które są niezbędne do ich zrobienia. Do takich produktów należą mniej znane w naszym kraju: wietnamski papier ryżowy czy specjalny ryż wietnamski. Ten ostatni musi być bardziej kleisty niż te powszechnie spożywane w Polsce. Sprawdź asortyment, który oferujemy w internetowym sklepie Sushi Sklep i złóż zamówienie na wybrany ryż lub papier ryżowy wietnamski jeszcze dzisiaj!

Wietnamski Ryż i Papier Ryżowy

Papier ryżowy wietnamski - kluczowy element w kuchni Wietnamu

Składający się z mąki ryżowej, niekiedy ze skrobi tapioki, wody i soli, papier ryżowy wietnamski to cienkie, białe placki. Mogą być one okrągłe albo czworokątne. Wykorzystuje się je do zawijania dowolnego farszu. Wietnamski papier ryżowy jest niezbędny m.in. do przyrządzania sajgonek (znanych też jako spring rolls), czyli wietnamskiej specjalności. Przed zawinięciem farszu, papier ryżowy wietnamski wystarczy zwilżyć w niewielkiej ilości ciepłej wody i na chwilę odstawić. Po kilku minutach placki staną się plastyczne i dzięki temu będą łatwe do formowania oraz wypełniania farszem. To, co doda się do farszu zależy już od własnych preferencji kulinarnych. W Azji są to najczęściej ryż albo świeże warzywa, czasem mięso. Miękki papier ryżowy wietnamski na powstających sajgonkach zwija się w rulon, a następnie całość podaje się od razu na zimno albo smaży na głębokim tłuszczu. Warte uwagi jest to, że sam papier ryżowy jest produktem w pełni naturalnym, bez glutenu i wolnym od tłuszczu.

Ryż wietnamski - poznaj wszystkie rodzaju

Ryż Koshihikari wietnamski jest odmianą białego ryżu o kleistej konsystencji. Świetnie sprawdza się on do przyrządzania sushi oraz innych dań kuchni azjatyckiej. Suchy ryż Koshihikari ma drobne, okrągłe ziarna, które w trakcie gotowania znacznie zwiększają swoją objętość. Gotowy ryż wietnamski nabiera też kremowej, nieco puszystej konsystencji. Duża kleistość ryżu sprawia, że w trakcie robienia sushi doskonale przylega on do arkuszy nori. Po uformowaniu utrzymuje też bez problemu nadany mu kształt. Wietnamski ryż Koshihikari sprawdza się również podczas formowania kulek ryżowych onigiri. Wybiera się go także do słodkich dań z ryżem.

Ryż jaśminowy wietnamski gao nang sprzedawany jest w dużych, ekonomicznych opakowaniach. Wszystko dlatego, że to właśnie ten rodzaj ryżu wietnamskiego stanowi podstawę wielu wietnamskich dań. Dodaje się do niego ulubione mięso, warzywa i sosy, tworząc wiele smacznych dań obiadowych. Poznaj naszą pełną ofertę i złóż zamówienie jeszcze dziś!

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl