Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia sushi bez przystawki w postaci marynowanego imbiru, czyli białych lub różowych plasterków. Znawcy i miłośnicy sushi wiedzą, że nie jest to smakołyk, który ma dostarczyć niezapomnianych wrażeń smakowych, a konieczny dodatek, który pozwala w pełni delektować się sushi i znakomicie podkreśla smak całego dania. Zastanawiasz się gdzie kupić imbir marynowany? Sprawdź naszą ofertę w sushi-sklep, w której znajdziesz wysokiej jakości imbir do sushi różowy i biały!
Po co imbir do sushi?
Wiele osób zastanawia się więc: po co imbir do sushi? Dodatek ten wywodzi się z krainy sushi, czyli Japonii. Imbir do sushi nazywany tam jest Gari i pełni funkcję niejako „czyściciela” naszych kubków smakowych. Jego charakterystyczny, ostry, piekący smak powoduje, że smaki różnych kawałków sushi nie mieszają się ze sobą i można w pełni delektować się wyjątkowym smakiem każdego kawałka oddzielnie bez obawy, że smaki będą się przenikać. Imbir marynowany do sushi to wyłącznie dodatek towarzyszący, który powinien być spożywany między kęsami. Marynowany imbir nigdy nie powinien być mieszany z kawałkiem sushi! Sam imbir jako element diety zawiera wiele wartościowych witamin oraz makroelementów takich jak witaminy z grupy B, magnez czy potas. Przez lekarzy zalecany jest w trakcie przeziębienia, ponieważ pozytywnie wypływa na układ odpornościowy. Dodatkowo korzystnie oddziałuje na proces trawienia pokarmów oraz ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Sprawdź naszą ofertę różowego i białego imbiru do sushi i wyposaż się w ten doskonały dodatek do sushi już teraz!
Po co imbir do sushi?
Imbir jest podawany z sushi nie tylko jako dodatek smakowy, ale również dlatego, że ma kilka praktycznych zastosowań:
- Czyszczenie podniebienia: Po spożyciu jednego rodzaju sushi, imbir pomaga oczyścić podniebienie i przygotować kubki smakowe do degustacji kolejnego rodzaju sushi. Dzięki temu każde kęs sushi będzie miał intensywniejszy smak.
- Zwalczanie bakterii: Imbir ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. W Japonii imbir podawany jest z surowym ryżem, aby zminimalizować potencjalne ryzyko związane z bakteriami obecnymi w surowym ryżu.
- Łagodzenie smaku: Marynowany imbir ma delikatnie pikantny smak, który pomaga zbalansować smak sushi, zwłaszcza gdy dodaje się doń wasabi. Po zjedzeniu sushi z wasabi, kęs imbiru pozwala złagodzić ostry smak pikantnego chrzanu.
- Pobudzenie trawienia: Imbir ma właściwości wspomagające trawienie, dzięki czemu może pomóc w trawieniu sushi, które może czasem być tłuste lub ciężkostrawne.
Podsumowując, imbir w zalewie nie tylko dodaje smaku, ale również pełni praktyczną funkcję w japońskiej tradycji podawania sushi. Dzięki swoim właściwościom może poprawić doświadczenie smakowe i pomóc w trawieniu potrawy.
Imbir różowy a biały - czym się różnią?
Imbir marynowany przygotowuje się w zalewie złożonej głównie z octu i cukru. W wielu sushi barach można znaleźć nie tylko imbir biały, ale również imbir różowy. Podobnie w naszym sklepie, gdzie również możesz nabyć różowy i biały imbir marynowany do sushi! Wiele osób błędnie sądzi, że dwa kolory imbiru to inna odmiana tej ostrej rośliny. Nic bardziej mylnego! Różowy imbir niczym nie różni się od imbiru białego za wyjątkiem tego, że jest barwiony, aby podnieść jego walory estetyczne. Imbir różowy do sushi z naszej oferty barwiony jest w 100% naturalnymi barwnikami, dzięki czemu stanowi on gwarancję doskonałego smaku i wysokiej jakości.
Osoby, które zastanawiają się jak marynować imbir, mogą samodzielnie spróbować przygotować imbir do sushi - przepis z pewnością znajdziemy w internecie. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że imbir sushi, który przygotujemy, będzie smakował dokładnie jak w kuchni azjatyckiej, postawmy na sprawdzony imbir marynowany od Sushi Sklep. Sprawdź nasz dodatek do sushi w postaci marynowanego imbiru do sushi już dziś!