
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.

Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój e-mail.




Pasty Curry
Pasta curry to rozdrobione w moździerzu i wymieszane z olejem lub masłem ghi (ghee) odpowiednie składniki takie jak: kurkuma, imbir, czarny pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski (kumin), gorczyca czarna oraz chili. Samo słowo curry generalnie oznacza sposób przyrządzania potraw, a nie odnosi się stricte do jednego dania. Mogą to być warzywa, mięso np. kurczak, owoce morza, tofu lub inne składniki zatopione w pysznym sosie na bazie mleczka kokosowego. Dosłownie „curry” z języka tamilskiego oznacza „sos”. Danie to jest popularne w wielu krajach Azji południowo-wschodniej, nam najbardziej kojarzący się z kuchnią indyjską. Z Indii curry zawędrowało do Tajlandii, gdzie zagościło na dobre na stołach tamtejszych mieszkańców. Istnieje wiele jego odmian, które różnią się smakiem i ostrością. Wyróżniamy curry czerwone, zielone oraz żółte. Ich kolory oraz smaki różnią się od siebie ze względu na różne proporcje składników. Wersja zielona jest najostrzejsza, zawiera zieloną papryczkę chili. Drugie miejsce zajmuje czerwona. Pasty curry można wykorzystać również jako element mięsnych marynat lub składniki sosu. W naszym asortymencie znajdą Państwo wersje mniejsze w saszetkach oraz większe w kubełkach lub słoikach.