window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Nie ulega wątpliwości, że ocet jest znany chyba wszystkich. Warto podkreślić, że w kuchni stosowany jest przeważnie jako przyprawa, ponieważ nadaje potrawom charakterystyczne, nieco kwaskowaty smak. Należy jednak pamiętać, że ocen to nie tylko dodatek do dań, ponieważ ma wiele innych, różnych zastosowań. W naszej ofercie dostępne są różne rodzaje octów, a wybór konkretnego produktu powinien zależeć od Twoich potrzeb czy preferencji.

Octy Różne Rodzaje

Czym jest ocet?

Na wstępie trzeba wyjaśnić, że ocet to z reguły 10% roztwór kwasu octowego z wodą. W procesie produkcji przeprowadza się fermentację alkoholu z wykorzystaniem bakterii octowych. Bakterie te są konieczne do uzyskania kwasu octowego. Fermentację można przeprowadzić również z użyciem zbóż, owoców oraz ryżu.

Do czego pasuje ocet?

Na wiele sposobów można stosować ocet. Produkt w czystej postaci pasuje doskonale jako dodatek do galaretek, przystawek oraz sałatek. Sprawdzi się dobrze jako składnik marynat i sosów. Sos z octem świetnie podkreśli smak makaronu, surowych ryb, warzyw oraz serów, natomiast marynata komponuje się z dziczyzną i wołowiną. Jeszcze jakiś czas temu w Polsce używany był głównie ocet spirytusowy. Obecnie nawet małe sklepy spożywcze mają do zaoferowania wiele rodzajów octu. Dobrze jest je znać i wiedzieć, do jakich produktów pasują najlepiej.

Rodzaje octów w Sushi Sklep

Popularnością cieszy się ocet balsamiczny, który jest gęsty, ciemnobrązowy i intensywny w smaku. Smakuje znakomicie i jest produkowany z moszczu winogronowego. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że we Włoszech jest dodawany do wielu potraw. Godny uwagi jest też ocet jabłkowy, który wyróżnia się delikatną kwasowością i wyczuwalnym, jabłkowym smakiem. Pasuje doskonale do orzeźwiających i lekkich dań, takich jak sałatki i surówki. W sprzedaży dostępny jest również ocet ryżowy pochodzący z Azji. Stosowany jest do sushi i słodko-kwaśnych dań, ponieważ ma lekko słodkawy posmak. Ocet kokosowy jest nowinką, która powoli wchodzi na rynek. Istnieją różne octy, a wybór jest bardzo duży, dlatego każdy może znaleźć coś dla siebie.

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl