Rosół Drobiowy z Curry i Kukurydzą
Rosół drobiowy z curry i kukurydzą, swój smak zawdzięcza w dużej mierze mini kolbą kukurydzy oraz mięsu drobiowemu wraz z aromatycznym imbirem. Wywar można przygotować na przykład dzień wcześniej, a następnie dodać do niego mięso.
SKŁADNIKI :
350g mięsa z kurczaka, pokrojonego w paski
170g kukurydzy z puszki (odcedzoną)
0,8l bulionu z kurczaka
16 kolb mini kukurydzy
1 łyżeczka chińskiej przyprawy curry
1 łyżeczka świeżego imbiru, utartego lub pasty z imbiru
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. 150ml bulionu drobiowego mielimy wraz z kukurydzą z puszki, tak aby mieszanka miała jednolitą konsystencję. Uzyskaną w ten sposób pulpę przecedź przez sito, a łyżką usuń pozostałe łupiny.
2. W patelni wok rozgrzewamy pozostały bulion, dodajemy mięso z kurczaka, pulpę z kukurydzy oraz mini kolby kukurydzy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.
3. Do woka dodaję przyprawę curry, pastę z imbiru i jasny sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszam i gotuję kolejne 10-15 minut.
4. Do zupy dodaje posiekany szczypiorek i pyszna zupa jest gotowa do podania. Gotowe :)
Przepis Video :
Rosół Drobiowy z Curry i Kukurydzą