Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
13,89 zł
Patelnia Wok 16 Cali Stal Węglowa Chińska 40cm EMRO AZIATICA
towar niedostępny
Opis
Patelnia Wok 16 Cali Stal Węglowa Chińska 40cm EMRO AZIATICA
Opis: Patelnia wok ze stali węglowej 16 cali (ok. 40cm) z okrągłym dnem. Ten rozmiar patelni pozwala na przygotowanie jednorazowo potrawy dla 5-6 osób.
Wok ze stali węglowej to nieodłączne narzędzie kuchenne, każdego azjatyckiego kulinarnego mistrza !
Cechuje je szybki czas nagrzewaniem do bardzo wysokich temperatur. Dzięki obróbce w wysokiej temperaturze, potrawy smażone w woku przygotowywane są bardzo szybko i zdrowo. Krótki czas smażenia sprawia, że dania zachowują soczystość i aromat, przy tym nie tracąc cennych wartości odżywczych i witamin.
Okrągły i półokrągły kształt woka powoduje, że temperatura rozchodzi się ku górze, gdzie na dole jest najwyższa, a u góry najniższa. Ma to dość istotne znacznie, gdyż kucharz może zręcznie manewrować patelnią i wykorzystywać wszystkie rejony temperaturowe. W praktyce wygląda to tak, że na brzegach mogą znajdywać się już wstępnie podsmażone warzywa, a na środku, gdzie jest najwyższa temperatura, będą smażyły się inne składniki, wymagające wyższej temperatury. Mieszanie składników potrawy dzięki podrzucaniu oraz smażenie metodą stir-fry, czyli smażenie na bardzo wysokiej temperaturze w połączeniu z energicznym mieszaniem - to coś na co czeka każdy amator kuchni orientalnej w oczekiwaniu na swojego pierwszego woka !
Uwielbiamy "podrzucać" patrząc na ogień oraz smażące się produkty ! :)
Zalety korzystania z chińskiego woka ze stali węglowej:
- szybkość przygotowywania potraw,
- wysoka temperatura smażenia,
- możliwość smażenia, gotowania, duszenia oraz gotowania na parze,
- niesamowicie smaczne i soczyste potrawy,
- zdrowe potrawy bogate w wartości odżywcze i witaminy,
- kontakt jedzenia z ogniem - naturalny proces obróbki,
- niesamowity Azjatycki klimat, rodem ze "street food'u" w Pekinie lub Shanghaj,
- odskocznia od codziennego przygotowywania potraw, które tak dobrze znamy.
Patelnie ze stali węglowej różnią się od tych, które znamy - dość znacząco.
Powszechnie znamy patelnie pokryte teflonem, które niestety przy dłuższym użytkowaniu tracą swoje właściwości, a teflon zaczyna odchodzić, przez co dalsze korzystanie z takiej patelni staje się, po prostu zwyczajnie niebezpieczne.
W przypadku patelni wok ze stali węglowej coś takiego nie ma miejsca, gdyż tradycyjny chiński wok, nie jest pokryty teflonem. Woki ze ze stali węglowej pokryte są powłoką węglową, która powstaje podczas procesu "wypalania woka", który opiszemy w dalszej części. Powłoka węglowa to naturalna powłoka, powstająca podczas procesu spalania oleju na rozgrzanej powierzchni patelni. Dzięki temu, smażone składniki nie przywierają do powierzchni woka.
Woki ze stali węglowej najczęściej możemy spotkać w kilku wersjach oraz wielu rozmiarach.
Najczęściej są to woki z okrągłym oraz płaskim dnem. Wszystkie są głębokie, a te drugie mają dodatkowo spłaszczone dno. Woki z płaskim dnem można ustawić bezpośrednio na kuchence gazowej, która nie jest dedykowana do woków z dnem okrągłym oraz smażyć produkty, które wymagają płaskiej powierzchni. Natomiast woki z pełnym okrągłym dnem znacznie lepiej sprawdzą się podczas smażenia metodą stir-fry.
W asortymencie posiadamy również specjalne stabilizatory ułatwiające ustabilizowanie woka na kuchence gazowej oraz specjalne kuchenki gazowe, przeznaczone do woków z okrągłym dnem. Dodatkowo wszelkie akcesoria takie jak, długie chochle i łopatki, zapobiegające oparzeniu podczas energicznego mieszania, bardzo gorącej potrawy. Szczotki bambusowe do czyszczenia woka, którego nie można myć detergentami, a wyłącznie gorącą wodą i właśnie szczotką bambusową lub czymś podobnym.
Coś więcej o metodach smażenia/gotowania na woku.
- chao – smażenie z ciągłym szybkim mieszaniem w niewielkiej ilości tłuszczu.
- zha – smażenie w dużej ilości tłuszczu podgrzanego do dość wysokiej temperatury.
- liu – smażenie w małej ilości tłuszczu, który później się usuwa, a potem dusi potrawę w sosie.
- jin – na patelni o płaskim dnie, na niezbyt silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu, często po panierowaniu.
- bao – w bardzo wysokiej temperaturze.
- shao – połączenie obgotowywania, panierowania oraz smażenia.
- zheng – przygotowywanie potraw na parze (do tej metody potrzebny jest parownik bambusowy, który również znajdą Państwo w naszym asortymencie).
Sposoby smażenia na tłuszczu - gorącym lub ciepłym.
W kuchni chińskiej podczas przygotowywania dań w woku wyróżnia się dwa sposoby smażenia na tłuszczu. Można smażyć w gorącym tłuszczu – wtedy potrawy będą zarumienione i chrupiące oraz w tłuszczu ciepłym – wtedy produkty pozostają jasne i delikatne. Dania jaśniejsze uważane są przez Chińczyków za bardziej aksamitne i wykwintne. Przygotowywanie potraw w woku z użyciem tłuszczu nie oznacza, że potrawy są tłuste - nic bardziej mylnego ! Wręcz przeciwnie, po odsączeniu potrawy stają się chrupiące, a zarazem bogate w składniki odżywcze. Nawet najbardziej wybredni smakosze nie odmówią skosztowania potrawy z woka - to pewne ! :)
Gotowanie na parze, zaleta patelni ze stali węglowej, której zazdroszczą inne patelnie !
Tak, dokładnie ! Wok ze stali węglowej może służyć również jako naczynie do gotowania na parze. Do tego z pomocą przyjdzie nam tzw. parownik lub kosz bambusowy, czyli kolejne azjatyckie narzędzie kuchenne bez którego, Azjaci nie wchodzą do kuchni. Do woka wlewamy wodę, którą następnie doprowadzamy do parowania, a na ściankach woka ustawiamy kosz wypełniony ulubionymi warzywami i pysznym soczystym mięskiem.
Wypalanie woka ze stali węglowej, czy to naprawdę takie trudne?
Przed pierwszym użyciem patelni wok ze stali węglowej, należy ją „wypalić”. Wypalenie patelni wok jest bardzo istotne, a zarazem proste. Ten proces jest bardzo ważny, gdyż od niego zależeć będzie, jak wok będzie się spisywał podczas smażenia. Długie użytkowanie woka utrwala jego powłokę węglową, która powstała w procesie pierwszego wypalenia, dzięki czemu potrawy nie przywierają w momencie smażenia. Po każdym użytkowaniu należy go odpowiednio konserwować (delikatnie przesmarować olejem).
Dokładne informacje dotyczące wypalania i konserwacji woków otrzymują Państwo od nas razem z wokiem. Wok ze stali węglowej jest niezniszczalny, dlatego nie trzeba się martwić gdyby coś poszło nie tak podczas wypalania lub, gdyby wok zakurzył się podczas wielomiesięcznej przerwy w użytkowaniu. Zawsze można go oczyścić papierem ściernym i przeprowadzić cały proces od początku. Narzędzie kuchenne na zawsze !
Uwaga ! Wok ze stali węglowej nie nadaje się na kuchenkę indukcyjną, elektryczną oraz ceramiczną. Wok jest przystosowany do kuchenek gazowych.
Specyfikacja:
- średnica: 40cm,
- głębokość: ok. 11cm,
- waga: ok. 1300g,
- grubość ścianki: 0,8mm.