Dania kuchni włoskiej cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Wszyscy doskonale znają różnego rodzaju makarony, pyszne wędliny, czy też sery i oczywiście wina pochodzące z Włoch. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że za niepowtarzalnym smakiem wielu włoskich potraw stoi ocet balsamiczny. Czym on jest i do czego się go wykorzystuje?
Czym jest ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny produkowany jest z moszczu, czyli soku z winogron, który poddawany jest procesowi fermentacji i dojrzewania. Trwa to minimum 12 lat, podczas których sok musi spoczywać w beczkach wykonanych ze specjalnego drewna — najczęściej jest to beczka dębowa lub kasztanowa.
Ocet balsamiczny jest oryginalnym włoskim produktem, dlatego powstaje jedynie z certyfikowanych winogron i sadów, a także według tradycyjnej receptury.
Ocet balsamiczny do czego się go używa?
Stanowi on jeden z głównych dodatków we włoskiej kuchni i używany jest w naprawdę wielu potrawach. Dodaje się go do owoców morza, past, mięs, a nawet do deserów. Co więcej, ocet balsamiczny bardzo często stanowi jeden z podstawowych składników wielu sałatek.
Tak powszechne wykorzystywanie octu balsamicznego we włoskiej kuchni sprawia, że produkt ten jest często poszukiwany przez jej miłośników. Oryginalny produkowany we Włoszech ocet balsamiczny można nabyć w sklepie internetowym Sushi-Sklep.pl.
Ocet balsamiczny właściwości
Wiedzieć trzeba, że ocet balsamiczny to nie tylko podstawowy dodatek w wielu włoskich potrawach, który zapewnia im rewelacyjny, bardzo charakterystyczny smak, lecz także produkt o niezwykle ciekawych właściwościach prozdrowotnych.
Dzięki temu, że znajduje się w nim duża ilość kwasu octowego, wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Co więcej, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a także stabilizuje i reguluje poziom cukru we krwi. Na koniec wspomnieć trzeba, że ocet balsamiczny jest niezwykle bogaty w wiele minerałów i substancji odżywczych. Dostarcza do organizmu duże ilości potasu, wapnia, magnezu oraz fosforu.