window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })

Kurczak Kung Po

0
Kurczak Kung Po

Kurczak Kung Po

Typowo syczuańska potrawa, do przygotowania, której potrzebne są orzechy nerkowca. Można je zastąpić również orzechami ziemnymi, migdałami lub też laskowymi. Prosty w przygotowaniu kurczak z warzywami i orzechami, idealnie nadaje się na każdą okazję.

SKŁADNIKI :

300g fileta z piersi kurczaka, pokrojonego w kostkę
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
1 białko jajka
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
kilka plastrów imbiru
1 łyżeczka kruszonego chili
1 łyżka mirin
4 łyżki oleju arachidowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
100g orzechów nerkowca, prażonych
1 łyżka żółtej pasty fasolowej doenjang
dymka, pokrojona na małe kawałki
ryż jaśminowy, wcześniej ugotowany (do podania)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Mięso z kurczaka doprawiamy solą himalajską, po czym zalewamy roztrzepanym białkiem jajka. Mieszamy i dodajemy do kurczaka 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej, zmieszanej z 1-2 łyżkami zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
2. W patelni wok rozgrzewamy 4 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy pokrojone na większe kawałki mięso z kurczaka przez około 1-2 minut, aż kurczak się zetnie. Kurczaka usmażonego odstawiamy na bok.
3. W woku smażymy dymkę, plastry imbiru, 1 łyżeczkę kruszonego chili oraz pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Warzywa smażymy mieszając 1-2 minuty.
4. Teraz do woka dodajemy wcześniej usmażonego kurczaka, 1 łyżkę pasty fasolowej dwenjang oraz 1 łyżkę mirin. Wszystko smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
5. Na koniec do woka dodajemy 100g uprażonych orzechów nerkowca oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Wszytko smażymy jeszcze przez chwilę i podajemy z wcześniej ugotowanym ryżem jaśminowym. Gotowe :)

Przepis Video :


Kurczak Kung Po

Kurczak Kung Po

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl