Sosy japońskie
Za pomocą sosów możliwe staje się stworzenie pysznej potrawy o unikalnych warunkach smakowych i zapachowych. W kuchni azjatyckiej nie może zabraknąć przykładowo japońskiego sosu sojowego i sezamowego. Stanowią one niezbędny dodatek do wielu dań. To właśnie one odpowiadają za to, że aż tak trudno nie poprosić o dokładkę. Sosy japońskie można wykorzystać na wiele sposobów. Wspaniale odnajdują się w wielu potrawach, nie dotyczy to wyłącznie dań orientalnych.
Sosy japońskie w różnym wydaniu
Japońskie sosy mają wyrazisty smak, można wyczuć nutkę orientu. Jest to świetna alternatywa dla dobrze znanego sosu pomidorowego. Sosy azjatyckie japońskie występują w wersji sosów japońskich ostrych oraz słodko-kwaśnych. Najbardziej znany w kuchni azjatyckiej jest oczywiście japoński sos sojowy. Mam specyficzny smak, dzięki któremu potrawy zyskują wyrazistości. Można liczyć na unikalny aromat, charakterystyczny dla potraw w kuchni azjatyckiej. Wyróżnia się wiele rodzajów sosów sojowych. Różnią się one smakiem, zabarwieniem, składem. Najpopularniejszy jest oczywiście sos tamari o ciemnym kolorze. Pozyskuje się go z ziaren soi. Sos sojowy japoński może być także jasny, słodki, mocno zbożowy. Warto spróbować także sos teriyaki, idealna opcja to marynowanych ryb, pieczonych i grillowanych mięs.
Japoński sos sezamowy idealną opcją w daniach kuchni azjatyckiej
Sosy japońskie idealnie nadają się do sushi czy dań makaronowych. W każdym przypadku można liczyć na to, że potrawa będzie miała dzięki niemu wyjątkowy smak. Sosy japońskie traktuje się jako płynne przyprawy. Ciekawą opcją będzie japoński sos ostrygowy, warto również przygotować dania z wasabi. Bardzo popularny jest także japoński sos sezamowy. Słony smak przeplata się z kremową słodyczą. Prażony sezam dodaje potrawom charakterystycznego smaku. Będzie świetnym dodatkiem do mięs, sałatek, ryb. Można za jego pomocą przygotować dressing do sałatki. Wspaniale nadaje się również jako marynata. Warto dodawać go do owoców morza, aby uzyskać potrawę o unikalnych walorach smakowych. Sos sezamowy japoński może być także dodatkiem do kanapek tortilli. Idealnie odnajduje się w towarzystwie makaronu, tofu, sajgonek.