window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Ryż indyjski

Ryż to wspaniała alternatywa dla kaszy i ziemniaków. Za jego pomocą można przygotować rozmaite potrawy. Świetnie sprawdzi się oczywiście w przypadku sushi, ale rewelacyjnie nadaje się też do przygotowania dobrze znanych potraw kuchni polskiej typu gołąbki. Na szczególną uwagę zasługuje ryż indyjski. Długie i cienkie ziarna nie są podatne na rozgotowanie. Indyjski ryż basmati cechuje się orzechowo-migdałowym smakiem, dzięki czemu przygotowane z niego potrawy są unikalne. Sprawdź nasz asortyment i zamów wybrany ryż indyjski już teraz!

Ryż Indyjski

Ryż indyjski - smaczny i zdrowy

Jeśli ktoś chce stworzyć potrawy kuchni indyjskiej, to będzie oczywiście potrzebować indyjskiego ryżu. Stanowi on bazę do wielu dań. Wspaniale sprawdza się jako osobna potrawa, może być także traktowany jako dodatek. W Indiach sięga się po ryż indyjski basmati, który ma unikalny smak. Dodaje on potrawom wyrazistości. Czuć nutę orzechową i migdałową. Ogromną zaletą ryżu indyjskiego jest jego spora zawartość błonnika. Sprzyja ona zachowaniu smukłej sylwetki. Zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Można zapomnieć o napadach wilczego głodu i podjadaniu między posiłkami. Lekkostrawność ryżu indyjskiego to ogromna zaleta. Nie brakuje w nim witamin i minerałów, dlatego warto go jeść dla zdrowia i przyjemności. Na szczególną uwagę zasługuje brązowy ryż basmati ze względu na to, że to właśnie w łusce znajduje się najwięcej składników odżywczych.

Jak ugotować ryż po indyjsku, aby był wyśmienity?

Ryż indyjski rewelacyjnie nadaje się do potraw z mięsem, rybą, owocami morza. Można podawać go także w wersji na słodko, czyli przykładowo z mlekiem, jabłkiem i cynamonem. Wspaniale smakuje również w połączeniu z sosami owocowymi i orzechami. Jeśli ktoś zastanawia się, jak ugotować ryż po indyjsku, to może liczyć na świetną wiadomość. Jest to niezwykle proste. Najpierw namacza się ziarenka w zimnej wodzie przez pół godziny, następnie przepłukuje je i zalewa ponownie zimną wodą. Warto dodać do niej odrobinę oleju, aby przeciwdziałać sklejaniu się ziaren. Po doprowadzeniu wody do wrzenia gotuje się ryż indyjski przez 10 minut przy uchylonej pokrywce. Po upływie tego czasu ryż pozostawia się jeszcze na 5 minut pod przykryciem i gotowe.

Rozwiń opis
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl