Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
12,90 zł
Kasza Kuskus Perłowa Naturalna Jakość Premium 150g
towar niedostępny
Opis
Kasza Kuskus Perłowa Naturalna Jakość Premium 150g
Opis: Kasze królowały na polskich stołach do roku 1683, kiedy to Jan III Sobieski wracając z odsieczy wiedeńskiej przywiózł ze sobą ziemniaka. Ziemniak wyparł wtedy kaszę i stał się podstawa jadłospisu.
Kasza kuskus (inaczej grysik pszenny) – pozyskiwana jest z pszenicy durum. Stanowiona jeden z głównych składników kuchni orientalnej oraz afrykańskiej. Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz cenne właściwości odżywcze, kasza ta zyskuje coraz większe uznanie i popularność na całym świecie. Pszenica, z której wytwarzany jest kuskus, działa bowiem wzmacniająco na serce, nerki i wątrobę. Odświeża ciało i odżywia płyny wewnętrzne oraz krew. Uspokaja niepokój i palpitacje serca. Ze względu na swe odżywcze i nawilżające właściwości jest szczególnie zalecana dla dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Kuskus jest równie smaczny na ciepło, jak i na zimno, jako składnik wielu oryginalnych sałatek. Posiadając delikatną orzechową nutę, nadaje się zarówno do dań ostrych, jak i słodkich.
Przykładowe sposoby użycia:
Pieczeń z kaszą Kuskus Kasza Kuskus jest wykorzystywana do przygotowania rozmaitych dań na całym świcie. Może być podawana z mięsem (głównie z baraniną), rybami lub warzywami. Spożywa się ją również w sałatkach, zapiekankach, sosach, zupach i gulaszach. Wykorzystywana jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego. Coraz częściej zastępuje w kuchni ryż i kaszę. Podawana może być do deserów z dodatkiem cukru, miodu, orzechów i suszonych owoców. W Tunezji serwuje się ją w pikantnym lub łagodnym wywarze z dodatkiem warzyw (marchewki, ziemniaków). W Algierii w połączeniu z rodzynkami, karmelizowaną cebulą podaje się do ryby. W Libii stanowi dodatek do wołowiny, jagnięciny oraz mięsa z wielbłąda. W Maroku jest głównym składnikiem deseru posypanego migdałami, cynamonem i cukrem. Znalazła także zastosowanie w kuchni francuskiej i hiszpańskiej jako dodatek do gulaszy. W Meksyku serwuje się ją do tacos (marokańskiej pity).
Sposób przyrządzenia: 1 filiżankę kuskusu przełożyć do nieco większego naczynia i zalać 1 i 1/2 filiżanki wrzątku, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Gotowe! Podawać z podsmażonymi lub uduszonymi warzywami, np. z cukinią, papryką, cebulą lub na słodko - z rodzynkami, daktylami, orzechami i miodem.
Składniki: kasza z pszenicy durum.
Informacje dodatkowe: W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Produkcja: Włochy
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 350kcal,
Tłuszcz 1,5g,
Węglowodany 65g,
Białko 12,8g.
Masa netto: 150g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Data ważności: Produkty w większości posiadają bardzo długie daty ważności (wyjątkiem są produkty, których specyfika nie pozwala na długą datę przydatności). W celu poznania konkretnej daty, prosimy o zapytanie mailowe.
Dystrybucja: Produkty Orientalne Mateusz Pawełek Arkadiusz Horoszczak S.C. Ujazdowska 78, 47-100 Strzelce Opolskie.