Opis: Kurkuma jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni hinduskiej jako dodatek do dań z fasoli i soczewicy. Z kolei Europejczycy wykorzystują kurkumę jako barwnik do sosów, omletów i makaronów. Używa się jej również do barwienia jaj na twardo, sałatek, ryżu, zup kremowych, krabów, ostryg i mięczaków. Dzięki kurkumie Twoje dania zyskają specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Kurkuma jest ważnym składnikiem curry, musztardy i sosu Worcester.
Kurkuma mielona – zwana też indyjskim szafranem - to mielone kłącza kurkumy. Odrobina tej przyprawy dodana do ciasta nada mu wspaniały, złoty kolor. Przyprawa ta doskonale komponuje się z daniami z warzyw strączkowych, sosami i dipami. Podkreśla smak mięsa drobiowego i dań na bazie jaj. Używana jest również do barwienia ryżu i warzyw w zalewach octowych.
Właściwości prozdrowotne kurkumy:
- zawarty w kurkumie tumeron i BDMC odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych,
- kurkumina zawarta w kurkumie to silny antyoksydant pomagający niwelować działanie wolnych rodników, działający przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i przeciwnowotworowo,
- kurkuma jest ważnym składnikiem wielu mieszanek wspomagających odchudzanie, gdyż hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej,
- przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu wspomaga jego oczyszczanie,
- poliflenole zawarte w kurkumie pomagają zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, a zgodnie z publikacją w Anticancer Research - nawet go leczyć,
- badania dr. Bharat'a Aggarwala pracującego w Centrum Badań nad rakiem im. Andersona w Houston wykazały działanie kurkuminy przeciwko rakowi we wnętrzu komórki. Doświadczenie na zwierzętach wykazały znaczne ograniczenie przerzutów nowotworowych, nawet w przypadku kiedy komórki te nie reagowały już na chemioterapię.
Aby zwiększyć przyswajanie kurkuminy warto dodać do potrawy pieprz czarny, który zwiększa wchłanianie kurkuminy nawet kilka razy.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania ich w formie jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych i form terapii lub jako ich zamienniki. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.