window.customerPrivacy.onAnalyticsConsentGranted(function () { }) })
Darmowa Dostawa !
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Pocztex Kurier) już od 239,00 zł.
Odbierz Rabat Na Zakupy !

Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !RabatJeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail

Submit

Agar Agar Zagęstnik Naturalna Żelatyna z Alg 20g

Agar Agar Zagęstnik Naturalna Żelatyna z Alg 20g
Agar Agar Zagęstnik Naturalna Żelatyna z Alg 20g

Opis: Agar Agar to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów. Już ponad 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne, wysoką zawartość minerałów, witamin i protein.

Posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza. W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny. Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki. Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową warto

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 7,90 zł
szt.

Anyż Gwiaździsty Gwiazdkowy Kruszone Gwiazdki 20g

Anyż Gwiaździsty Gwiazdkowy Kruszone Gwiazdki 20g
Anyż Gwiaździsty Gwiazdkowy Kruszone Gwiazdki 20g

Opis: Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych.

Dobrze nadaje się też dla celów dekoracyjcnych (choć od razu zastrzegam, że część gwiazdek może być pokruszona).

Dokładam wszelkich starań aby wysyłany towar dokładnie zabezpieczyć, ale moi dostawcy nie zawsze tak robią, a jeśli towar otrzymam już połamany to nic nie jestem w stanie zrobić. Dlatego zdecydowałem rozdzielić anyż gwiaździsty na dwa rodzaje. Ładne gwiazdki sprzedaję na innej aukcji, tu zaś możesz kupić anyż kruszony mający takie same właściwości aromatyczne i smakowe, ale jednak do celów dekoracyjnych zdecydowanie się nie nadający.

Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów. Najczęściej stosuje się go w kuchni azjatyckiej z nastawieniem na chińską.

Dobrze nadaje się też dla celów dekoracyjnych (choć od razu zastrzegam, że część gwiazdek może być pokruszona).

Właściwości: Nasiona anyżu znane są jako środek pomagający w redukcji gazów i wzdęć, oraz uspokaja problemy trawienne. Zioło to jest dawane niemowlętom i dzieciom w celu łagodzenia kolek. Ludzie starsi również mogą je stosować do łagodzenia nudności i niestrawności.

Antyspazmatyczne właściwości nasion anyżu powodują, że jest on pomocny przy bólach menstruacyjnych, astmie, kokluszu i innych konwulsyjnych kaszlach, przy zapaleniu oskrzeli. Uważa się, że anyż zwiększa produkcję mleka u matek karmiących, jak również może być pomocny w leczeniu impotencji i oziębłości. Olejek aromatyczny z anyżu jest stosowany na podobne dolegliwości, jest również używany zewnętrznie na wszy, pchły, kleszcze i świerzb.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 6,90 zł
szt.

Aromat Dymu Wędzarniczego w Proszku 50g

Aromat Dymu Wędzarniczego w Proszku 50g
Aromat Dymu Wędzarniczego w Proszku 50g

Opis: Aromat Dymu Wędzarniczego w proszku jest produktem otrzymanym w skutek frakcjonowania i oczyszczenia koncentratu naturalnego dymu wędzarniczego. Jego dodatek ma na celu nadanie produktom charakterystycznego, dymnego smaku i zapachu. Aromat Dymu Wędzarniczego jest składnikiem wielu produktów – szynki, kiełbasy, boczku, wędlin i  marynaty oraz serów.

Nie trzeba już posiadać wędzarni, spędzać całego dnia dokładając do ognia, pilnując czy już wystarczy dymienia aby cieszyć się smakiem domowych, wędzonych wyrobów. Wystarczy rozrobić Aromat Dymu Wędzarniczego w proszku z wodą w proporcji 1:10. Otrzymany roztwór należy przelać do buteleczki z atomizerem i co 8-12 minut spryskiwać mięso, które spokojnie piecze się w piekarniku. Dzięki tej metodzie na naszym stole zagoszczą wspaniałe, wędzone smaki.

Wykorzystywany jest nie tylko do marynowania, lecz także jako:
- przyprawa sosów BBQ,
- winegretów, dressingów,
- do mięs na grilla, ryb (wędzony łosoś do sushi),
- do skraplania sałatek,
- do tworzenia koktajli i drinków,
- do słodyczy (dymne krówki),
- dla wegetarian do tworzenia np. wege bekonu z bakłażana lub grzybów,
- i wiele innych.

Zapach wędzonki to jeden z najprzyjemniejszych zapachów dla większości ludzi. Proces wędzenia wędlin lub serów to długotrwała czynność wymagająca paleniska i wyselekcjonowanego drewna. Uwędzone składniki posiadają dzięki temu wspaniały aromat.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 7,60 zł
szt.

Barszcz Czerwony w Proszku Instant Błyskawiczny 50g

Barszcz Czerwony w Proszku Instant Błyskawiczny 50g
Barszcz Czerwony w Proszku Instant Błyskawiczny 50g

Opis: Najważniejszymi przymiotami barszczu czerwonego są jego kolor i smak. Aby osiągnąć idealny odcień barszczu należy wybierać najwyższej klasy składniki. Zbyt długo gotowany barszcz traci swój piękny kolor. Perfekcyjny smak również nie jest kwestią przypadku: potrzeba wprawnej ręki by dobrać odpowiednie proporcje majeranku, octu, liści laurowych czy ziela angielskiego.

Proponowany przez nas barszcz czerwony instant powstaje na bazie najlepszych odmian polskich buraków czerwonych, aromatycznego bulionu i doskonałych przypraw. Dzięki wysokiej zawartości buraczków barszcz czerwony ma piękny i głęboki kolor a jego zapach jest wyrazisty.

Zupy instant są idealnym rozwiązaniem dla osób, dla których przygotowanie barszczu jest zbyt skomplikowane. Proponowany przez nas barszcz czerwony instant doskonale sprawdzi się w pracy. Szybki i prosty w przygotowaniu barszczyk w towarzystwie kanapki to rozgrzewający i sycący posiłek.

Sposób przyrządzenia: 40 gramów barszczyku rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody.

Czyli z 1 kg naszego barszczu instant można przyrządzić aż 25 litrów pysznego, aromatycznego barszczu czerwonego.

Składniki: maltodekstyryna, skoncentrowany sok z buraka 40%, cukier, sól, tłuszcz roślinny, hydrolizat białka sojowego, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy.

Informacja o alergenach: Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,90 zł
szt.

Bazylia Ziele Suszone Aromatyczna Jakość 30g

Bazylia Ziele Suszone Aromatyczna Jakość 30g
Bazylia Ziele Suszone Aromatyczna Jakość 30g

Opis: Bazylia to roślina zielna uprawiana od tysiącleci w Azji , dotarła do Europy południowej, a stamtąd w XVI wieku dotarła do Polski. Początkowo uprawiana jako roślina ozdobna szybko znalazła szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.

Ziele Bazylii doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybnymi, jak i warzywnymi. Bazylię dodaje się do farszów, pasztetów, kiełbas, wołowiny, baraniny i wątróbki. Sproszkowane liście bazylii nadają potrawom kwaskowaty, chłodząco - orzeźwiający smak.

Bazylię można łączyć również z innymi przyprawami np.: estragonem, szałwią, czosnkiem czy cebulą, zaś zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Przyprawą posypuje się sałatki jarzynowe m.in. pokrojone w plasterki pomidory. Ziele bazylii to stosowano do dań z pomidorów już w kuchniach królewskich. Słynne były chleby pomidorowe posypane bazylią i skropione oliwą z oliwek. Bazylia nadaje się doskonale także do przyprawiania innych warzyw: ogórków, fasoli, grochu czy cukinii. Jest również świetnym dodatkiem do sałatek ryżowych, dań jednogarnkowych i rozmaitych zapiekanek. Natomiast tradycyjna, polska jajecznica, podobnie jak biały ser czy jogurt dzięki szczypcie bazylii nabierają egzotycznego smaku. Po dodaniu jej do marynat, sosów czy sałatek otrzymujemy wspaniałe potrawy o korzenno - balsamicznym zapachu oraz lekko słodkim smaku. Dla ulepszenia smaku wielu potraw aromatyzuje się również ocet i oliwę.

Oprócz niezliczonych zastosowań dla celów kulinarnych, może być także stosowana jako afrodyzjak dla Pań. Pozytywnie wpływa na płodność i podnosi satysfakcję z pożycia seksualnego ;-) Bazylia ceniona jest także w ziołolecznictwie ze względu na swoje walory prozdrowotne: pobudza apetyt przez zwiększanie wydzielania soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, działa pobudzająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom. Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 2,90 zł
szt.

Bulion Drobiowy Instant Bez Wzmacniaczy Smaku 100g

Bulion Drobiowy Instant Bez Wzmacniaczy Smaku 100g
Bulion Drobiowy Instant Bez Wzmacniaczy Smaku 100g

Opis: Bulion drobiowy stanowi podstawę wielu wspaniałych potraw. Jego wyjątkowy smak pozwala przygotować wyrafinowane dania mięsne i warzywne. Jednak przygotowanie tradycyjnego bulionu drobiowego wymaga wiele cierpliwości. Po ugotowaniu wywar z kilku gatunków mięsa drobiowego należy bowiem zredukować  przynajmniej o połowę jego objętości a następnie przecedzić. Może to trwać nawet 4-5 godzin.

Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tradycyjnego bulionu jednak większość z nich zawiera niezdrowe dodatki chemiczne mające poprawiać walory smakowe bulionu. Proponowany przez nas bulion drobiowy instant nie zawiera w swoim składzie żadnych ulepszaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników czy dodatku "E". Na jego bazie przygotujesz wiele potraw o wyjątkowym charakterze.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 4,80 zł
szt.

Bulion Warzywny w Proszku Instant Bez Chemii 100g

Bulion Warzywny w Proszku Instant Bez Chemii 100g
Bulion Warzywny w Proszku Instant Bez Chemii 100g

Opis: Bulion warzywny stanowi podstawę wielu wspaniałych potraw. Jego wyjątkowy smak pozwala przygotować wyrafinowane dania mięsne i warzywne. Jednak przygotowanie tradycyjnego bulionu jarzynowego wymaga wiele cierpliwości. Po ugotowaniu wywar należy bowiem zredukować  przynajmniej o połowę jego objętości a następnie przecedzić. Może to trwać nawet 4-5 godzin.

Na rynku dostępnych jest wiele zamienników tradycyjnego bulionu jednak większość z nich zawiera niezdrowe dodatki chemiczne mające poprawiać walory smakowe bulionu. Proponowany przez nas bulion warzywny instant nie zawiera w swoim składzie żadnych ulepszaczy smaku i aromatu, sztucznych barwników czy dodatku "E". Na jego bazie przygotujesz wiele potraw o wyjątkowym charakterze.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 4,90 zł
szt.

Bulion Wołowy w Proszku Instant Bez Konserwantów 100g

Bulion Wołowy w Proszku Instant Bez Konserwantów 100g
Bulion Wołowy w Proszku Instant Bez Konserwantów 100g

Opis: Rosół wołowy to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Na jego bazie powstają też inne dania: aromatyczne sosy takie jak sos pieczeniowy, wyśmienite zupy np. grochowa czy ogórkowa. Aromatyczny rosół wołowy instant to doskonale wyważone proporcje przypraw, warzyw i ziół, dzięki którym przygotowanie pysznych potraw staje się wyjątkowo proste i szybkie a ich smak, mimo to, pozostaje idealny. 

Proponowany przez nas rosół wołowy został przygotowany z najwyższej klasy składników, bez użycia glutaminianu sodu, sorbinianu potasu i innych wzmacniaczy smaku. Rosół wołowy instant nie zawiera też sztucznych barwników i konserwantów. Dzięki temu smak potraw przygotowanych na bazie tego produktu jest wyjątkowy, bez "chemicznego" posmaku, no i nie spożywamy przysłowiowej "Tablicy Mendelejewa". Każda gospodyni powinna mieć rosół wołowy instant pod ręką.

Sposób przyrządzenia
1. Do 1 litra wrzącej wody dodać 18g (kopiasta łyżka stołowa) rosołu wołowego instant a następnie dokładnie wymieszać;
2. Jeśli smak rosołu wydaje się zbyt mocny, można dodać wody,
3. Jeśli potrzebujesz bardziej wyrazistego smaku - dodaj odrobinę więcej rosołu wołowego instant,
4.
Ze 100g rosołu wołowego instant można przygotować 5,5l rosołu.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 5,80 zł
szt.

Cebula Suszona Płatki Cebulki Super Jakość 90g

Cebula Suszona Płatki Cebulki Super Jakość 90g
Cebula Suszona Płatki Cebulki Super Jakość 90g

Opis: Cebula - allium cepa - kojarzy się nam głównie z łzami, jednak ta roślina w kuchni to istny skarb. Dodanie odrobiny cebulki pozwala nam cieszyć się wspaniałym aromatem każdej potrawy. Dodatkowo, dzięki zawartości wielu mikroelementów (siarka, fosfor, cynk, krzem) wspomaga odporność organizmu. Cebula jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, E, PP. Stosowana jest niemal w każdej kuchni świata. Idealny dodatek do zup, sznycli, dziczyzny, gulaszu, ryb, pieczeni.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 5,20 zł
szt.

Cukier Kokosowy Palmowy Zdrowy Naturalny 100g

Cukier Kokosowy Palmowy Zdrowy Naturalny 100g
Cukier Kokosowy Palmowy Zdrowy Naturalny 100g

Opis: Charakterystyczny, melasowy smak cukru kokosowego jest atutem zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Używać można go z powodzeniem do ciast i ciasteczek, którym nada niesamowity smak. Już niewielka ilość cukru kokosowego dodana do kremu, lodów, jogurtu czy puddingu zmieni jego walory smakowe. Cukier kokosowy doskonale podkreśli również smak sosów i mięs. Wystarczy odrobinę cukru dodać do przygotowywanej potrawy by zyskała delikatną, karmelową nutę.

Takie smaki świetnie pasują do pieczonej wieprzowiny i drobiu, ale też wyśmienicie podkreślą charakter sałatki. Cukier kokosowy może być również używany do słodzenia napojów. Kawa, herbata lub kakao z odrobiną tego cukru podane gościom zaskoczą wszystkich swym oryginalnym smakiem.

Cukier kokosowy to doskonała alternatywa dla cukru białego. Jego mniej przetworzona forma pozwala na lepsze przyswojenie przez organizm. Jednocześnie cukier kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu jego spożycie nie powoduje dużych wahań poziomu glukozy we krwi. Duże i częste skoki ilości glukozy w krwioobiegu są przyczyną rozregulowania pracy wielu organów, między innymi trzustki i przyczyniają się do wielu chorób, np. cukrzycy typu II czy otyłości. Im niższy indeks glikemiczny IG, tym zdrowszy jest produkt. Dla porównania: cukier biały ma indeks glikemiczny IG-70, cukier kokosowy charakteryzuje IG-35, a więc jest on o połowę niższy.

Cukier kokosowy powstaje ze słodkiej wydzieliny palmy kokosowej. Po odcięciu pączka na końcu pędu w tym miejscu gromadzi się słodki sok. Wydzielinę tą zbiera się a następnie zagotowuje i poddaje procesowi odparowania wody i krystalizacji.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 5,90 zł
szt.

Cukier Marcepanowy Aromatyczny Smaczny 100g

Cukier Marcepanowy Aromatyczny Smaczny 100g
Cukier Marcepanowy Aromatyczny Smaczny 100g

Opis: Marcepan to masa z prażonych, drobno mielonych  migdałów z cukrem. Od wieków przysmak ten pojawia się na stołach całej Europy. Prosta w przygotowaniu masa jest bardzo plastyczna, dzięki czemu można z niej tworzyć fantastyczne dekoracje.

Charakterystyczny smak marcepanu kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem i pralinkami o nadzieniu marcepanowym. Ten wspaniały smak możemy jednak przenieść w codzienność. Wystarczy odrobina cukru marcepanowego dodana do ulubionej kawy, kakao lub czekolady. Łyżka tego niepozornego cukru pozwoli zmienić charakter ciasta, tortu, kremu, budyniu czy lodów.

Samodzielne przygotowania marcepanu w domu nie jest ani trudne, ani skomplikowane. Aby dodatkowo ułatwić to zadania i podkreślić jeszcze smak marcepanu proponujemy dodać do niego cukru marcepanowego.

Składniki potrzebne do przygotowania masy marcepanowej to:
- 250 gramów migdałów blanszowanych, które znajdziesz u nas w sklepie,
- woda różana według potrzeb (znajdziesz u nas w sklepie),
- 100 gramów cukru marcepanowego,
- 5 ml ekstraktu migdałowego z naszego sklepu.

Cukier marcepanowy zmielić na puder. To samo zrobić w przypadku migdałów. Połowę cukru i mielone migdały wsypać do rondelka i zalać odrobiną wody różanej oraz ekstraktem migdałowym. Podgrzewać na wolnym ogniu aż masa zacznie odstawać od brzegów garnka. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić z resztą mielonego cukru marcepanowego. Jeśli masa wyjdzie zbyt twarda należy dodać odrobiną wody różanej i wyrabiać nadal aż do uzyskania potrzebnej struktury.

Tak przygotowana masa marcepanowa może posłużyć jako plastyczny lukier do tworzenia dekoracji ciast, tortów i deserów lub, otoczony w kakao naturalnym, marcepan stanie się kartofelkiem marcepanowym – pyszną słodką przekąską.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,20 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany Demerara 1kg

Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany Demerara 1kg
Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany Demerara 1kg

Opis: Cukier trzcinowy to jedna z najpopularniejszych odmian cukrów spożywanych na całym świecie. Produkowany jest on już od wieków z niezwykłej rośliny - "trzciny dającej miód bez pszczół". Ma on wyrazisty aromat i miodowy smak. Na początku cukier ten był bardzo drogi i sprowadzony z reguły w celach medycznych. Produktowi temu przypisywano bowiem wiele właściwości zdrowotnych: kojące, przeciwbólowe, wykrztuśne, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

Cukier trzcinowy nierafinowany uznaje się coraz częściej za zdrowszy zamiennik cukru białego ponieważ podczas procesu rafinacji cukier pozbawiony zostaje cennych właściwości odżywczych. W stosunku do cukru buraczanego trzcina cukrowa zawiera większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych organizmowi ludzkiemu pierwiastków śladowych.

Cukier trzcinowy pochodzi z Mauritiusa gdzie jest naturalnie wytwarzany w 100% z trzciny cukrowej. Do jego produkcji nie użyto substancji koloryzujących, zapachowych ani nie został wzbogacony chemicznie.

Cukier trzcinowy można użyć niemalże do wszystkiego:
- produkt idealnie sprawdzi się do słodzenia zarówno gorących jak i zimnych napojów,
- doskonale podkreśli smak aromatycznej kawy, a nawet likierów,
- dodany do wypieków sprawi, że przygotowane potrawy staną się jeszcze bardziej aromatyczne, a desery na zimno zabłysną jasno-złotymi kryształkami,
- cukier trzcinowy wykorzystać możemy również do wytrawnych potraw. Wzbogaci nie tylko smak sosów, ale nada również chrupkość duszonym i pieczonym mięsom.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 17,90 zł
szt.

Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany Demerara 200g

Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany Demerara 200g
Cukier Trzcinowy Brązowy Nierafinowany Demerara 200g

Opis: Cukier trzcinowy to jedna z najpopularniejszych odmian cukrów spożywanych na całym świecie. Produkowany jest on już od wieków z niezwykłej rośliny - "trzciny dającej miód bez pszczół". Ma on wyrazisty aromat i miodowy smak. Na początku cukier ten był bardzo drogi i sprowadzony z reguły w celach medycznych. Produktowi temu przypisywano bowiem wiele właściwości zdrowotnych: kojące, przeciwbólowe, wykrztuśne, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

Cukier trzcinowy nierafinowany uznaje się coraz częściej za zdrowszy zamiennik cukru białego ponieważ podczas procesu rafinacji cukier pozbawiony zostaje cennych właściwości odżywczych. W stosunku do cukru buraczanego trzcina cukrowa zawiera większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych organizmowi ludzkiemu pierwiastków śladowych.

Cukier trzcinowy pochodzi z Mauritiusa gdzie jest naturalnie wytwarzany w 100% z trzciny cukrowej. Do jego produkcji nie użyto substancji koloryzujących, zapachowych ani nie został wzbogacony chemicznie.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 5,60 zł
szt.

Cukier Waniliowy z Naturalną Wanilią Aromatyczny 75g

Cukier Waniliowy z Naturalną Wanilią Aromatyczny 75g
Cukier Waniliowy z Naturalną Wanilią Aromatyczny 75g

Opis: Cukier waniliowy  to cukier zawierający prawdziwą wanilię. Ma całkowicie naturalny aromat, pochodzący ze strąków wanilii. Cukier waniliowy powstaje z połączenia cukru białego z buraka i nasion wanilii.

Jego smak i aromat są bardziej intensywne niż cukru wanilinowego a przy tym powstają w sposób naturalny. Widoczne w cukrze waniliowym ciemne ziarenka to właśnie kawałeczki prawdziwej wanilii. To one nadają produktowi ten wspaniały smak i aromat.

Istnieje wiele zastosowań cukru waniliowego. Generalnie może być użyty w miejsce zwykłego cukru, zwłaszcza tam, gdzie aromat świeżej wanilii jest szczególnie pożądany, czyli do przyrządzania gorących napojów, deserów, ciast i wypieków. Można go również dodać do kawy, gorącej czekolady, lodów oraz świeżych owoców.

Cena: 4,50 zł

Cynamon Cejloński Mielony Proszek Jakość Premium 30g

Cynamon Cejloński Mielony Proszek Jakość Premium 30g
Cynamon Cejloński Mielony Proszek Jakość Premium 30g

Opis: Cynamon Cejloński znajdzie zastosowanie jako dodatek do ciast i deserów. Doskonale smakuje w połączeniu z jabłkami, śliwkami i innymi owocami. Cynamon może być również sposobem na pyszną kawę lub słodkie naleśniki. Wspaniale podkreśla smak kompotów, kisieli, budyniów oraz napojów mlecznych. Bez cynamonu trudno wyobrazić sobie smak szarlotki czy pierniczków. Cynamon Ceyloński jest też świetnym składnikiem grzanego wina czy piwa. Można go również z powodzeniem stosować do przyprawiania gulaszu, dań mięsnych, zwłaszcza baraniny czy dziczyzny.

Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera on zdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany tej aromatycznej przyprawy, dzięki czemu klasyfikowany jest często jako zioło lecznicze.

Mielony Celyoński Cynamon doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, kompotów, budyniów, i wielu innych słodyczy. Można go również dodać do dań wytrawnych - podkreśli wspaniały smaki aromat.

Jak odróżnić Cynamon Celyoński od Kasji (Cassia)?

Laski Celyońskiego Cynamonu i odmiany Kasja są łatwe do odróżnienia. Oryginalny Cynamon ze Sri Lanki ma dobrze widoczne warstwy tkanki. Jego struktura jest mniej zbita a sama laska jest nieco miększa a w przekroju przypomina budową cygaro. Kasja charakteryzuje się bardziej zwartą strukturą – jej laski w przekroju wyglądają jakby tworzył je jednolity, zbity płat kory ciasno zwinięty w rolkę. Cynamon Celyoński charakteryzuje się również łagodniejszym, słodszym smakiem niż ostra kasja.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 6,20 zł
szt.

Czarnuszka Ziarno Nasiona Czarny Kmin Kminek 30g

Czarnuszka Ziarno Nasiona Czarny Kmin Kminek 30g
Czarnuszka Ziarno Nasiona Czarny Kmin Kminek 30g

Opis: Czarnuszka nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanową czarne nasionka mające charakterystyczny smak-słodkawy, ale ostry i lekko palący oraz swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ja uprażyć.

Czarnuszkę można wykorzystać jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz innych wypieków, do przetworów warzywnych, do aromatyzowania wina, jako składnik mieszanek przyprawowych oraz środek ziołoleczniczy a także w niewielkim zakresie do produkcji olejku eterycznego.

O czarnuszce często mówi się, że leczy wszystko prócz śmierci. Jej zasługi dla ludzkiego zdrowia są trudne do przewartościowania.

Składniki czarnuszki oddziałują wyjątkowo pozytywnie na podstawowe układy organizmu:

- układ trawienny (jama ustna, przełyk, żołądek, trzustka, wątroba, jelita),
- układ krążenia krwi i limfy,     układ oddechowy (nos, gardło, krtań, płuca),
- układ mięśniowo-szkieletowy (mięśnie, kości, stawy, więzadła, ścięgna),
- układ moczowy (nerki, moczowody, pęcherz),
- narządy zmysłów (wzrok, słuch, smak, dotyk),
- układ immunologiczny (regulacja i harmonizacja, tłumienie nadmiernych reakcji prowadzących do agresji autoimmunologicznych, stabilizowanie błon komórkowych, co zmniejsza podatność na alergie).

Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania produktów w formie jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych i form terapii lub jako ich zamienniki. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,90 zł
szt.

Cząber Ziele Suszone Naturalna Jakość 30g

Cząber Ziele Suszone Naturalna Jakość 30g
Cząber Ziele Suszone Naturalna Jakość 30g

Opis: Cząber jest idealny przyprawiania potraw z roślin strączkowych. Już jego szczypta dodana pod koniec gotowania nada Twoim daniom niezwykle interesującego smaku i aromatu. Należy jednak uważać, by nie przesadzić - wtedy efekt może być odwrotny od oczekiwanego.

Kilka faktów o cząbrze:
- dawniej był uważany za afrodyzjak,
- zawiera dużo lotnych olejków regulujących pracę żołądka
- sporządzano z niego napary pomocne przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Cząber znany jest w kuchni całej Europy już od wieków. Charakteryzuje się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem. Doskonale sprawdza się jako przypraw do dań ciężkostrawnych, baraniny, smażonych i pieczonych mięs. Świetnie komponuje się z ziemniakami, fasolą, grochem czy bobem. Można go z powodzeniem stosować również do potraw z drobiu, twarogu czy sałatek.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,10 zł
szt.

Czosnek Granulowany Naturalny Bez Chemii 1kg

Czosnek Granulowany Naturalny Bez Chemii 1kg
Czosnek Granulowany Naturalny Bez Chemii 1kg

Opis: Czosnek granulowany ma ostry, charakterystyczny zapach oraz palący, słodkawy smak. Jest niezbędnym dodatkiem do tłustych mięs: baraniny i wieprzowiny, a także do dziczyzny, drobiu i mięsa z królika. Wzbogaca aromat i smak szynki, kiełbas oraz pasztetów. Przyprawia się nim dziczyznę i drób, ryby i potrawy z warzyw, grzybów, jaj, serów, a także zupy i sosy.

Czosnek granulowany jest często stosowany w kuchni chińskiej, hiszpańskiej, greckiej, włoskiej i węgierskiej.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 31,90 zł
szt.

Czosnek Granulowany Naturalny Bez Chemii 50g

Czosnek Granulowany Naturalny Bez Chemii 50g
Czosnek Granulowany Naturalny Bez Chemii 50g

Opis: Czosnek granulowany ma ostry, charakterystyczny zapach oraz palący, słodkawy smak. Jest niezbędnym dodatkiem do tłustych mięs: baraniny i wieprzowiny, a także do dziczyzny, drobiu i mięsa z królika. Wzbogaca aromat i smak szynki, kiełbas oraz pasztetów. Przyprawia się nim dziczyznę i drób, ryby i potrawy z warzyw, grzybów, jaj, serów, a także zupy i sosy.

Czosnek granulowany jest często stosowany w kuchni chińskiej, hiszpańskiej, greckiej, włoskiej i węgierskiej.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,90 zł
szt.

Czosnek Niedźwiedzi Suszony Naturalny Aromatyczny 20g

Czosnek Niedźwiedzi Suszony Naturalny Aromatyczny 20g
Czosnek Niedźwiedzi Suszony Naturalny Aromatyczny 20g

Opis: Czosnek niedźwiedzi to roślina ciesząca się niegdyś dużą popularnością a obecnie odzyskująca należne jej miejsce w domowej kuchni.

Czosnek niedźwiedzi:
- jest bogatym źródłem witaminy C,
- ma intensywny zapach, lecz w smaku jest łagodniejszy, bardziej subtelny,
- nadaje aromatu potrawom,
- idealnie nadaje się do sałatek, twarożku, zup, risotto lub ravioli,
- sprawdza się w potrawach z baraniny, wieprzowiny, drobiu lub rybach,
- pasuje nawet do pasztetów, szynek i kiełbas.

Czosnek niedźwiedzi, zwany inaczej naturalnym antybiotykiem jest jedną z roślin najbogatszych w związki siarki (posiada jej kilka razy więcej niż czosnek tradycyjny). Związki te chronią organizm przed działaniem wolnych rodników i pobudzają układ odpornościowy do zwalczania komórek nowotworowych. Zawarta w czosnku niedźwiedzim adenozyna ma pozytywny wpływ na układ krwionośny. Jest to substancja, która zmniejsza ryzyko zakrzepów, ponieważ obniża cienienie i rozszerza naczynia krwionośne.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 5,30 zł
szt.

Erytrol Erytrytol Niskokaloryczny Cukier Słodzik 200g

Erytrol Erytrytol Niskokaloryczny Cukier Słodzik 200g
Erytrol Erytrytol Niskokaloryczny Cukier Słodzik 200g

Opis: Erytrol jest to słodzik niemal pozbawiony kalorii. Często nazywany jest  erytrytolem, erytrytem lub cukrolem czy poliolem. Erytrol jest niemal bliźniaczo podobny do Ksylitolu. Erytrol można z powodzeniem stosować jako słodzik stołowy. Doskonale sprawdzi się jako substancja słodząca do napojów zimnych i gorących. W przeciwieństwie do aspartamu – erytrol nie ma negatywnego wpływu na organizm ani na smak potraw - erytrol smakuje bowiem tak samo jak cukier biały. Erytrol naturalnie spotkać można w gruszkach, niektórych gatunkach alg i glonów oraz winogronach.

Erytrol jest niemal tak samo słodki jak cukier biały.

Jest jednak bezkaloryczny: 100g erytrolu to 0 kcal a indeks glikemiczny erytrolu to 0 (słownie: zero!!!)

Zalety słodzika erytrol nad białym cukrem: nie powoduje próchnicy, jest niskokaloryczny i ma zerowy indeks glikemiczny, eliminuje działanie wolnych rodników w organizmie, nie uzależnia, drobne molekuły erytrolu nie powodują podrażnień żołądka, nie fermentuje w jelitach, nie wywołuje zgagi, działa antybakteryjnie, poleca się go diabetykom i osobom na diecie,

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 10,90 zł
szt.

Estragon Suszony Liść Naturalny Aromatyczny 25g

Estragon Suszony Liść Naturalny Aromatyczny 25g
Estragon Suszony Liść Naturalny Aromatyczny 25g

Opis: Estragon to ziele przyprawowe. Jest on bardzo popularny zwłaszcza w kuchni francuskiej, gdzie wykorzystuje się go do przyprawiania drobiu, baraniny, cielęciny, dziczyzny, warzyw, ryb i pikantnych sosów (najsławniejszy chyba baérnaise). Przyprawa ma bardzo aromatyczny zapach i lekko gorzki smak, przypominający anyż lub koper włoski. Francuzi nazywają estragon królem przypraw. Estragon jest także podstawowym składnikiem różnych mieszanek smakowych, np. ziół prowansalskich, bouquet garni.

Estragon był używany przez starożytnych Greków w przypadku bólów zębów, w Średniowieczu leczono nim ukąszenia wężów, później był używany także do leczenia szkorbutu. Estragon jest bogaty w witaminy A i C. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Polecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm, skazę moczanową i artretyzm.

Należy dodawać estragon z rozwagą, by nie zdominował smaku potrawy i zagłuszył innych przypraw. Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, najlepiej jest wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura zabija jej smak.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,20 zł
szt.

Galangal Mielony Galgant Korzeń w Proszku Aromatyczny 50g

Galangal Mielony Galgant Korzeń w Proszku Aromatyczny 50g
Galangal Mielony Galgant Korzeń w Proszku Aromatyczny 50g

Opis: Galangal mielony jest przyprawą o szerokim zastosowaniu w kuchni Tajlandii i Indonezji. Najpopularniejsza zupa w Tajlandii, Tom-Yum, nie może obejść się bez szczypty galangalu. Często spotyka się go również w Laosie, stąd jego druga nazwa – laos. Pikantną przyprawę o pieprzowo – imbirowej nucie otrzymuje się ze zmielonego korzenia rośliny znanej jako galant chiński (dostępna w naszym sklepie). Otrzymany drobny proszek służy do przyprawiania dań typu curry, zup oraz sosów.

Smakiem galangal przypomina nieco imbir, chociaż pozbawiony jest charakterystycznych dla imbiru, nut goryczy i rozgrzewających właściwości. Żywiczno – cytrusowy smaki aromat mielonego korzenia galangalu  sprawiają, że już szczypta tej przyprawy nadaje potrawie orientalnego charakteru.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 11,40 zł
szt.

Gałka Muszkatołowa Cała Naturalna Jakość 6 Sztuk

Gałka Muszkatołowa Cała Naturalna Jakość 6 Sztuk
Gałka Muszkatołowa Cała Naturalna Jakość 6 Sztuk

Opis: Gałka muszkatołowa jest przyprawą bardzo popularną i cenioną w wielu kuchniach. Charakteryzuje się ona wspaniałym, korzennym i niezwykle odświeżającym zapachem oraz intensywnym, a zarazem słodkawym smakiem. Warto wspomnieć, że gałka muszkatołowa od dawna uważana jest za jeden z najlepszych afrodyzjaków i nosi nazwę „przyprawy kochanków”.

W kuchni gałka muszkatołowa wykorzystywana jest głównie jako dodatek do różnorodnych, zarówno słodkich jak i pikantnych potraw. Najczęściej stosuje się ja do mięs (zwłaszcza baraniny i jagnięciny), bigosu, gulaszu, a także do pierników, ciast, deserów owocowych, ponczu.

Jest ona idealną przyprawą do grzanego wina czy piwa. Jest to jedna z tych przypraw, z którymi nie wolno przesadzić do nadania wyśmienitego smaku wystarczy jej szczypta. W celu wydobycia jej wspaniałego aromatu szefowie kuchni zalecają, aby przyprawiać dania trąc gałkę muszkatołową bezpośrednio na maleńkiej tarce. Dzięki temu wydobywa się jej wyśmienity aromat.

Gałki muszkatu są różnej wielkości - może się zdarzyć, że otrzymasz nawet ponad 30 gramów gałek, ale łączna waga kupowanych gałek może też być niższa - zwykle jednak nie mniej niż 25g (kupujesz określoną ilość sztuk a nie gramów).

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 6,90 zł
szt.

Glutaminian Sodu E621 Wzmacniacz Smaku MSG 50g

Glutaminian Sodu E621 Wzmacniacz Smaku MSG 50g
Glutaminian Sodu E621 Wzmacniacz Smaku MSG 50g

Opis: Glutaminian sodu to jeden ze składników pożywienia. Jest to substancja wzmacniająca smak i upodabniająca go do produktów naturalnych o aromacie grzybopodobnym lub zbliżonym do smaku mięsnego, tzw. umami (jap. wyśmienity, smakowity).

Glutaminian sodu występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych. Znajduje się w mięsie, rybach, warzywach i produktach zbożowych w formie związanej z białkiem oraz w pomidorach, mleku, ziemniakach, sosie sojowym oraz w wielu rodzajach sera w formie wolnej. Poza występowaniem w formie naturalnej, glutaminian sodu może być celowo dodany do żywności. Często jest on stosowany do zup, sosów, chipsów i produktów spożywczych typu przekąski. Glutaminian powinien służyć jedynie jako dodatek do potraw i nie może być spożywany bezpośrednio.

Glutaminian sodu w postaci krystalicznej jest pozbawiony smaku i zapachu. Dopiero po dodaniu do potrawy wzmacnia jej smak i aromat. Zaletą Glutaminianu sodu jest jego samoograniczalność - po dodaniu odpowiedniej ilości przyprawy nawet dodanie kolejnej porcji nie poprawi efektu. Optymalna ilość Glutaminianu Monosodowego w potrawie powinna mieścić się w granicy 0,2-0,8% masy gotowej potrawy.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 3,70 zł
szt.

Gorczyca Biała Ziarno Naturalna Aromatyczna 100g

Gorczyca Biała Ziarno Naturalna Aromatyczna 100g
Gorczyca Biała Ziarno Naturalna Aromatyczna 100g

Opis: Gorczyca biała to roślina przyprawowa wykorzystywana także w medycynie ludowej. Ze względu na jej lecznicze działanie jest ona stosowana w mieszankach ziołowych. Gorczyca zwiększa bowiem wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, działa antyseptycznie i rozgrzewająco.

Surowiec przyprawowy stanowią jasnożółte, pikantne nasiona.

Gorczyca biała wykorzystywana jest do marynowania jako środek silnie konserwujący. Stosowana jest również do aromatyzowania korniszonów i różnych warzyw w occie, kiszonek, musztard, kiełbas, wędlin, mięs i ryb. Dzięki właściwością bakteriobójczym nasiona gorczycy przedłużają trwałość produktów.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 1,95 zł 3,90 zł
szt.
  • promocja

Goździki Całe Aromatyczne Goździk Premium 40g

Goździki Całe Aromatyczne Goździk Premium 40g
Goździki Całe Aromatyczne Goździk Premium 40g

Opis: Goździki to jedna z najpopularniejszych przypraw. Tak naprawdę są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego. Ze względu na swój korzenno-słodkawy smak i charakterystyczny, bardzo przyjemny aromat są one stosowane zarówno do zarówno do potraw słodkich jak i pikantnych. Całymi goździkami przyprawia się przede wszystkim kompoty, grzane wina, poncze, ciasta, pierniki, sosy owocowe i mięsne oraz wekowane owoce. Dodaje się je do marynowania dziczyzny, wieprzowiny, baraniny, śledzi. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kwaszonej. Goździki pasują do dań z grzybów, rosołu, podnoszą również smak szynki.

Warto wspomnieć, że przyprawa ta harmonizuje z cynamonem, kardamonem, imbirem, pieprzem, liśćmi laurowymi, cebulą i czosnkiem. Nie powinno się jej łączyć ze świeżym, pachnącym zielem.

Badania opisane na spotkaniu Experimental Biology w San Francisko w 2006 roku wykazały, że spożywanie nawet niewielkiej ilości goździków sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Ważnym składnikiem goździków jest eugenol, który w dużej ilości wytrąca się w procesie produkcji olejku goździkowego. Eugenol ma silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu osiąga doskonałe wyniki w zwalczaniu stanów zapalnych, zwłaszcza jamy ustnej i przyzębia.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 8,20 zł
szt.

Gruba Papryka Koreańska Płatki Chilli Gochugaru Do Kimchi 100g SKWORCU

Gruba Papryka Koreańska Płatki Chilli Gochugaru Do Kimchi 100g SKWORCU
Gruba Papryka Koreańska Płatki Chilli Gochugaru Do Kimchi 100g SKWORCU

Opis: Koreańska gruba papryka chilli gochugaru do kimchi w opakowaniu 100g firmy Skworcu. Gruba papryka stosowana w kuchni koreańskiej głównie do potrawy KimChi. Bardzo ostra, może być również dodawana do potraw tajskich oraz chińskich. Produkt oryginalnie zapakowany przez producenta w szczelny woreczek.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 8,90 zł
szt.

Gruba Papryka Koreańska Płatki Chilli Gochugaru Do Kimchi 500g SKWORCU

Gruba Papryka Koreańska Płatki Chilli Gochugaru Do Kimchi 500g SKWORCU
Gruba Papryka Koreańska Płatki Chilli Gochugaru Do Kimchi 500g SKWORCU

Opis: Koreańska gruba papryka chilli gochugaru do kimchi w opakowaniu 500g firmy Skworcu. Gruba papryka stosowana w kuchni koreańskiej głównie do potrawy KimChi. Bardzo ostra, może być również dodawana do potraw tajskich oraz chińskich. Produkt oryginalnie zapakowany przez producenta w szczelny worek strunowy.

Cena: 43,30 zł

Guma Guar Naturalna Mocna Zagęstnik Spożywczy 150g

Guma Guar Naturalna Mocna Zagęstnik Spożywczy 150g
Guma Guar Naturalna Mocna Zagęstnik Spożywczy 150g

Opis: Guma guar to substancja żelująca wytworzona z nasion drzewa Cyamopsis. Roztwór z tej substancji służy do stabilizowania konsystencji produktów spożywczych. Nadaje on twardość masom lodowym, pianom, kremom, emulsjom i zawiesinom, jednocześnie nie wpływając na ich sak i aromat. Używana jest również jako zagęstnik i substancja spulchniająca w piekarnictwie i przemyśle garmażeryjnym.

W warunkach domowych GUMA GUAR służy do żelowania konfitur owocowych, soków i majonezów. Nadaje stałą, ciągliwą i lepką konsystencję przetworom mlecznym.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 5,90 zł
szt.

Herbata Biała i Zielona Nektar Bogów Aromatyczna 50g

Herbata Biała i Zielona Nektar Bogów Aromatyczna 50g
Herbata Biała i Zielona Nektar Bogów Aromatyczna 50g

Opis: Nektar bogów jest mieszanką najszlachetniejszych odmian herbaty białej z dodatkiem zielonej Banchy. Soczyste owoce i pączki róży nadają naparowi wspaniały aromat i podkreślają smak. Nazwa herbaty jest jak najbardziej adekwatna – smakuje jak prawdziwy nektar godny olimpijskich bogów.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.

Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania: Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 16,60 zł
szt.

Herbata Biała i Zielona Płatek Śniegu Delikatna 30g

Herbata Biała i Zielona Płatek Śniegu Delikatna 30g
Herbata Biała i Zielona Płatek Śniegu Delikatna 30g

Opis: Płatek śniegu to doskonała w smaku mieszanka na bazie herbaty białej i zielonej. Charakteru nadają jej korzenne przyprawy: goździki i cynamon. Skórka pomarańczy dodaje całej kompozycji przyjemnej, orzeźwiającej nuty.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.

Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania: Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 16,50 zł
szt.

Herbata Biała Kwitnąca Kwiat Lichi 1 Sztuka

Herbata Biała Kwitnąca Kwiat Lichi 1 Sztuka
Herbata Biała Kwitnąca Kwiat Lichi 1 Sztuka

Opis: Herbaty kwitnące charakteryzują się swoim nietuzinkowym wyglądem, ich listki są ręcznie zwijane a następnie formowane w pożądany kształt. Jest to specjał, który zostanie doceniony przez prawdziwych smakoszy herbacianych lecz nie twierdzę, że ktoś kto dopiero zaczyna swoją przygodę z herbatami przejdzie obok niego obojętnie. Prawdziwa ‘’magia’’ dzieje się podczas parzenia herbat kwitnących, listki po kontakcie z wodą ( o odpowiedniej temperaturze ) rozwijają się, ukazując wnętrze – różowy kwiat Wiecznika Kulistego.

Kuszący napar o pełnym odświeżenia, delikatnym kwiatowym aromacie. :-)

Sposób parzenia:
1. Do szklanego naczynia np. dzbanka o pojemności 1-1,5l należy nalać wodę o temperaturze 70-85°C
2. Następnie delikatnie umieścić w niej kulkę
3. Parzyć  7-9 minut, po tym czasie należy przelać napar do filiżanek.

- Kwiat nadaje się do ponownego zalania zaraz po przestygnięciu.
- Należy zalewać go coraz mniejszą ilością wody wydłużając stopniowo czas parzenia.
- Kulkę można zalewać 2-4 razy.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Właściwości zdrowotne herbaty białej:
- Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
- Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za proces starzenia się.
- Zawiera dużo witaminy C
- Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację
- Polecana szczególnie w lato do wysiłku intelektualnego
- Redukuje napięcie i stres.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 7,90 zł
szt.

Herbata Biała Owocowa Chińska Shou Mei Brzoskwinia Nektarynka 50g

Herbata Biała Owocowa Chińska Shou Mei Brzoskwinia Nektarynka 50g
Herbata Biała Owocowa Chińska Shou Mei Brzoskwinia Nektarynka 50g

Opis: Brzoskwinia i nektarynka to wyjątkowa w smaku, biała herbata z dodatkiem aromatycznych owoców. Przygotowana jako mrożona herbata jest idealna na upalne dni.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.

Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania: Zalać wodą o temp. 90°C, parzyć 5 minut.

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 15,60 zł
szt.

Herbata Biała Pai Mu Tan Dotyk Białego Anioła 30g

Herbata Biała Pai Mu Tan Dotyk Białego Anioła 30g
Herbata Biała Pai Mu Tan Dotyk Białego Anioła 30g

Opis: Biały anioł to niezwykła, delikatna mieszanka białej herbaty i aromatycznych płatków kwiatowych. Słodki, lekki aromat współgra z równie łagodnym smakiem. Orzeźwiający aromat herbaty  Biały Anioł to idealna kompozycja na spokojny wieczór.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.

Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania: Wodą o temperaturze 75- 90°C. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90°C, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75°C. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.

  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 12,90 zł
szt.

Herbata Biała Shou Mei Długowieczne Brwi 50g

Herbata Biała Shou Mei Długowieczne Brwi 50g
Herbata Biała Shou Mei Długowieczne Brwi 50g

Opis: Herbata której nazwę można przetłumaczyć jako "Długowieczne Brwi" jest tak nazywana ze względu na rdzawego koloru listki i pączki herbaciane. Napar jest bogaty w smaku, ma nutkę wanilii i bambusa.

Herbata biała to najdroższy a zarazem cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek herbaty na świecie. Jest ona produkowana na niewielką skalę w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Sama herbata w trakcie produkcji jest poddawana tylko procesowi więdnięcia oraz suszenia.

Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Biała herbata orzeźwia i pobudza, poleca się ja zamiast picia kawy. Nazywana jest też eliksirem młodości ze względu na niesamowitą ilość polifenoli oraz innych substancji, których jest nawet wielokrotnie więcej niż w herbacie zielonej.

Sposób zaparzania: Zalać wodą o temp. 90°C, parzyć 5 minut.

Właściwości zdrowotne herbaty białej:

  • Zawiera polifenole, chronią one organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za procesy starzenia,
  • Posiada najsilniejsze z wszystkich herbat na świecie właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne (przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych). Szczególnie zalecana dla osób cierpiących na tą dolegliwości oraz osób u których podejrzewa się genetyczne obciążenie chorobą nowotworową.
  • Zawiera dużo witaminy C,
  • Orzeźwia, pobudza i wspomaga koncentrację,
  • Polecana szczególnie latem przy wysiłku intelektualnego,
  • Redukuje napięcie i stres.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 17,90 zł
szt.

Herbata Cytrusowa Owocowa Ice Tea Naturalna 50g

Herbata Cytrusowa Owocowa Ice Tea Naturalna 50g
Herbata Cytrusowa Owocowa Ice Tea Naturalna 50g

Opis: Cytrusowa herbata owocowa to mieszanka kawałków słodkich owoców i hibiskusa. Napar ten charakteryzuje się słodkim smakiem i wspaniałym aromatem. Wyśmienicie smakuje jako mrożona herbata z lodem. Herbaty owocowe to niezwykła pod każdym względem kompozycję kwiatów, liści, owoców i oryginalnych dodatków. Posiadają przyjemny, tropikalny zapach i smak, który wraz z pierwszym łykiem wnosi w nasze życie słodką porcję wonnej egzotyki.

Sposób przyrządzania: zalać wodą o temperaturze 96°C, parzyć 5 do 8 minut.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 9,50 zł
szt.

Herbata Czarna 1001 Nocy Pyszna Aromatyczna 50g

Herbata Czarna 1001 Nocy Pyszna Aromatyczna 50g
Herbata Czarna 1001 Nocy Pyszna Aromatyczna 50g

Opis: 1001 nocy to wyjątkowa w smaku mieszanka na bazie herbaty czarnej Ceylon i soczystych owoców. Jej smak i aromat przeniosą każdego w bajkowy świat opowiadań Szeherezady.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 12,60 zł
szt.

Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g

Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g
Herbata Czarna Aromatyczna Beczka Rumu 50g

Opis: Beczka rumu to wyśmienity w smaku czarna herbata o aromacie rumowym. Korzenne przyprawy oraz kawałki pomarańczy sprawiają, że całość stanowi harmonijną kompozycję.

Herbata czarna jest najbardziej znaną odmianą herbaty. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.

Sposób przyrządzania: Zalać wodą o temperaturze 95°C i parzyć około 2-3 minuty.

Przygotowanie naparu: Przygotowanie idealnego naparu z herbaty liściastej wymaga staranności i czasu. Oczywiście można zrobić to mniej dokładnie ale wtedy rezultat nie będzie tak doskonały. Woda przeznaczona do parzenia powinna być miękka, powinna zawierać jak najmniej soli mineralnych, a w szczególności soli wapnia i magnezu. Niektóre gatunki herbat nadają się lepiej do parzenia w twardej wodzie, np. gatunki z rejonu Assam.

Zalewanie czarnej herbaty: Herbata czarna powinna być zalewana wodą wrzącą w drugim, tak zwanym białym stadium wrzenia. Jest to moment w którym duża ilość pęcherzyków w wodzie sprawia, że woda wydaje się biała. Woda przegotowana czyli taka, która przeszła w trzecie, mocne wrzenie i duża ilość pęcherzy szybko odrywa się od powierzchni pozbawia napar aromatu odbijając się niekorzystnie na jakości. Woda niedogotowana niedogotowana z pierwszego wrzenia gdy na jej powierzchni pojawiają się pierwsze pęcherzyki obniża jedynie ekstakywność herbaty.

Miarkowanie czarnej herbaty: Dla każdego gatunku miarkowanie suchej herbaty jest różne. Średnio przyjmuje się, że dla uzyskania dobrego naparu na każde 200 ml wody (szklanka) należy użyć od pół do jednej łyżeczki suchej herbaty. Gdy jest to dzbanek o pojemności jednego litra należy dodać jeszcze jedną dodatkową łyżeczkę. Łyżeczka to mniej więcej 2,5 g suchej herbaty.

Dobrze jest także ogrzać czajnik w którym jest parzona herbata, można zrobić to w prosty sposób zalewając go kilka razy wrzątkiem. Następnie należy go wytrzeć do sucha. W kolejnym kroku wsypujemy do niego odpowiednią ilość herbaty, a następnie zalewamy wodą w stadium białego wrzenia.

Wysyłka w:: 24 godziny

Cena: 13,40 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl