Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
12,90 zł
Mcusta Limited "White Tiger" Japoński Zestaw 4 Eksluzywnych Noży Limitowana Edycja
Opis: W poszukiwaniu przedmiotów wyjątkowych każdy kolekcjoner trafi w końcu na serie wypuszczane w ograniczonym, limitowanym nakładzie. Wychodząc naprzeciw takim potrzebom, firma Mcusta stworzyła serię zestawów inspirowanych bóstwami z mitologii Japońskiej.
Prezentowany poniżej “Byakko” jest poświęcony Białemu Tygrysowi – mitycznemu stworzeniu, jednemu z czterech Strażników Niebios. Pod jego panowaniem był wiatr, odpowiadał również za zachodnią ćwiartkę nieboskłonu.
Sakai Takayuki Kageuchi Honyaki Shirogami#2 Japoński Nóż Sakimaru Yanagiba 30 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Takeshi Saji WBB Ręcznie Kuty Styl Chiński R-2 Japoński Nóż Do Siekania 22 x 11cm
Opis: Tasak chiński, który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie można nim rąbać kości ani mrożonek. Szeroki, ostry nóż to doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Shiden Silver#3 Japoński Nóż Kengata Yanagiba 27 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Shiden Silver#3 Japoński Nóż Sakimaru 27 cm
Opis: Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa "saki", które oznacza szpic, i "maru", co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Rinka Silver#3 Japoński Nóż Miroshi Deba 27 cm
Opis: Tradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.
Wysyłka w:: 3 dni
Global Japoński Zestaw Noży w Gładkim Bloku w Kropki 11 Częściowy
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej. Blok gładki w kropki wykonano ze stali nierdzewnej. Jego czarna podstawa ma właściwości antypoślizgowe. Podstawę można zdjąć, żeby dokładnie wyczyścić otwory i zapobiec odkładaniu się resztek pożywienia.
Komplet składa się z następujących elementów:
Nóż Szefa Kuchni 20cm | Global G-2
Global Ceramiczny Musak 24cm | Global G-45
Nóż Do Porcjowania 21cm | Global G-3
Nóż Do Warzyw 18cm | Global G-5
Nóż Do Pieczywa 22cm | Global G-9
Nóż Do Wykrawania, Elastyczny 16cm | Global G-21
Nóż Kuchenny 11cm | Global GS-1
Nóż Do Warzyw 14cm | Global GS-5
Nóż Uniwersalny, Elastyczny 15cm | Global GS-11
Nóż Do Obierania 8cm | Global GSF-15
Global Nóż Uniwersalny 11cm | Global GSF-22
Global Blok Gładki w Kropki
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Japoński Nóż Kengata Yanagiba 27 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji Red Turquoise R2 Japoński Nóż Szefa Kuchni 24cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni we wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Długość ostrza pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Wysyłka w:: 3 dni
Global Japoński Duży Zestaw Noży w Gładkim Bloku 11 Części G-8311KB/PL
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej. Blok gładki wykonano ze stali nierdzewnej. Jego czarna podstawa ma właściwości antypoślizgowe. Podstawę można zdjąć, żeby dokładnie wyczyścić otwory i zapobiec odkładaniu się resztek pożywienia.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Japoński Nóż Yanagiba 27 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Japoński Nóż Sakimaru 30 cm
Opis: Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa "saki", które oznacza szpic, i "maru", co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Genbu Aogami#2 Japoński Nóż Sakimaru 30 cm
Opis: Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa "saki", które oznacza szpic, i "maru", co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Takeshi Saji Red Turquoise R2 Japoński Nóż Szefa Kuchni 21cm
Opis: Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji WBB Ręcznie Kuty R-2 Japoński Nóż Szefa Kuchni 24cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Wysyłka w:: 3 dni
Global Japoński Zestaw Noży w Gładkim Bloku w Kropki 8 Częściowy
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej. Blok gładki w kropki wykonano ze stali nierdzewnej. Jego czarna podstawa ma właściwości antypoślizgowe. Podstawę można zdjąć, żeby dokładnie wyczyścić otwory i zapobiec odkładaniu się resztek pożywienia.
Komplet składa się z następujących elementów:
Nóż Szefa Kuchni 20 cm | Global G-2
Nóż Do Porcjowania 21 cm | Global G-3
Nóż Do Warzyw 18 cm | Global G-5
Nóż Do Pieczywa 22 cm | Global G-9
Nóż Do Wykrawania, Elastyczny 16 cm | Global G-21
Nóż Kuchenny 11 cm | Global GS-1
Nóż Do Warzyw 14 cm | Global GS-5
Nóż Uniwersalny, Elastyczny 15 cm | Global GS-11
Stalowy Blok marki Global w kropki
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Japoński Nóż Kengata Yanagiba 30 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Global Japoński Zestaw Noży w Gładkim Bloku 8 Częściowy
Opis: Praktyczny zestaw noży Global stanowi znakomity fundament indywidualnej kolekcji kuchennej. Blok gładki wykonano ze stali nierdzewnej. Jego czarna podstawa ma właściwości antypoślizgowe. Podstawę można zdjąć, żeby dokładnie wyczyścić otwory i zapobiec odkładaniu się resztek pożywienia.
Komplet składa się z następujących elementów:
Nóż Szefa Kuchni 20 cm | Global G-2
Nóż Do Porcjowania 21 cm | Global G-3
Nóż Do Warzyw 18 cm | Global G-5
Nóż Do Pieczywa 22 cm | Global G-9
Nóż Do Wykrawania, Elastyczny 16 cm | Global G-21
Nóż Kuchenny 11 cm | Global GS-1
Nóż Do Warzyw 14 cm | Global GS-5
Nóż Uniwersalny, Elastyczny 15 cm | Global GS-11
Stalowy Blok marki Global
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji OBB Black VG-10 Color Japoński Nóż Szefa Kuchni 24cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić duże porcje, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie można było przesuwać klingę w obydwu kierunkach.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Hien Aogami#2 Japoński Nóż Kengata Yanagiba 27 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji Red Turquoise R2 Japoński Nóż Santoku 18cm LIMITED
Opis: Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji Red Turquoise R2 Japoński Nóż Santoku 18cm
Opis: Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Wysyłka w:: 3 dni
Tojiro Shirogami Kurouchi Japoński Nóż Soba 30cm
Opis: Soba-kiri charakteryzuje – bardzo szerokie ostrze, bez typowego czubka, o prostokątnym kształcie i prostej krawędzi tnącej. Jednak jego kształt i krawędź tnąca z nietypowo obniżoną brodą, są podyktowane wyjątkowej specjalizacji – jest to nóż, wykorzystywany do przygotowywania klusek soba oraz udon.
Taki kształt, z rękojeścią bliżej środka krawędzi, pozwala na lepszą dystrybucję siły, wymaganej przy krojeniu płaskiego, złożonego w kilka warstw, placka w cienkie nitki wykorzystywane w tradycyjnej kuchni japońskiej.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Japoński Nóż Sakimaru 30 cm
Opis: Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa "saki", które oznacza szpic, i "maru", co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Wysyłka w:: 3 dni
Sakai Takayuki Shoryu Honyaki VG-10 Japoński Nóż Yanagiba 27 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji SRS-13 Micarta Ręcznie Kuty Japoński Nóż w Stylu Chińskim Do Siekania 22cm
Opis: Tasak chiński, który w kuchni azjatyckiej wykorzystywany jest na co dzień do krojenia różnych produktów i pełni funkcję noża szefa kuchni. Posiada solidną, lecz stosunkowo cienką klingę, więc nie można nim rąbać kości ani mrożonek. Szeroki, ostry nóż to doskonałe narzędzie do takich zadań, jak krojenie warzyw w kostkę, porcjowanie drobiu, siekanie surowego mięsa czy rozgniatanie czosnku lub imbiru.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji R2 Diamond Ręcznie Kuty Japoński Nóż Szefa Kuchni 21cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż Szefa Kuchni we wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Długość ostrza pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Takeshi Saji WBB Ręcznie Kuty R-2 Japoński Nóż Szefa Kuchni 21cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni we wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Długość ostrza pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji OBB Black VG-10 Color Japoński Nóż Szefa Kuchni 21cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić duże porcje, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie można było przesuwać klingę w obydwu kierunkach.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji Red Turquoise R2 Japoński Nóż Uniwersalny 15cm LIMITED
Opis: Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji Red Turquoise R2 Japoński Nóż Uniwersalny 15cm
Opis: Poręczny nóż kuchenny, bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki "w kostkę", krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Sakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Japoński Nóż Sakimaru 27 cm
Opis: Nóż Sakimaru to tradycyjny japoński nóż kuchenny o ostrzu w kształcie skrzydła. Jego nazwa pochodzi od słowa "saki", które oznacza szpic, i "maru", co oznacza okrągły. Ostrze jest szerokie u podstawy i stopniowo zwęża się do końca, tworząc szpiczaste zakończenie. Ten nóż jest zwykle używany do krojenia mięsa i ryb oraz do wykonywania precyzyjnych cięć, a jego długi i zwężający się kształt umożliwia łatwe i płynne cięcie przez składniki.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji RW Ręcznie Kuty Gold VG-10 Japoński Nóż Szefa Kuchni 21cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.
Sakai Takayuki Byakko Shirogami#1 Japoński Nóż Kiritsuke Yanagiba 27 cm
Opis: Nóż do sashimi (Yanagi) to tradycyjny japoński nóż, który służy do krojenia świeżych filetów na niemal przezroczyste plastry. Znakomicie się sprawdza podczas przygotowywania sushi, rybnego carpaccio oraz innych potraw z bardzo delikatnych składników. Długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia drobiazgową precyzję, a jednostronny szlif – czyste cięcie. Nożem Yanagi najlepiej wykonywać jednostajny ruch w jednym kierunku: do siebie.
Wysyłka w:: 3 dni
Kanetsune Namishibuki SG-2 Japoński Nóż Kiritsuke 21cm i Ochraniacz Saya
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Nóż szefa kuchni jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić naprawdę duże płaszczyzny, i odpowiednio wyprofilowany, aby zagwarantować użytkownikowi komfort i swobodę ruchów.
Wysyłka w:: 3 dni
Mcusta Zanmai VG-10 Ultimate Aranami Japoński Nóż Sujihiki 27cm
Opis: Nóż kuchenny przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni, szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalistyczne, wydłużone ostrze, które jest znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą płaszczyznę dokładnie i płynnie, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso.
Wysyłka w:: 3 dni
Tojiro Atelier EB Forged VG-10 Japoński Nóż Szefa Kuchni 24cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do cięcia, krojenia, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. Jest wystarczająco długi, aby można było nim kroić duże porcje, i odpowiednio wyprofilowany, aby swobodnie można było przesuwać klingę w obydwu kierunkach.
Wysyłka w:: 3 dni
Tojiro Shirogami Kurouchi Japoński Nóż Soba 27cm
Opis: Soba-kiri charakteryzuje – bardzo szerokie ostrze, bez typowego czubka, o prostokątnym kształcie i prostej krawędzi tnącej. Jednak jego kształt i krawędź tnąca z nietypowo obniżoną brodą, są podyktowane wyjątkowej specjalizacji – jest to nóż, wykorzystywany do przygotowywania klusek soba oraz udon.
Taki kształt, z rękojeścią bliżej środka krawędzi, pozwala na lepszą dystrybucję siły, wymaganej przy krojeniu płaskiego, złożonego w kilka warstw, placka w cienkie nitki wykorzystywane w tradycyjnej kuchni japońskiej.
Wysyłka w:: 3 dni
Takeshi Saji IW Aogami#2 Color Japoński Nóż Szefa Kuchni 24cm
Opis: Najbardziej wszechstronny nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Długość ostrza pozwala kroić większe płaszczyzny i gwarantuje pełną kontrolę nad nożem.