Zapisz się do newslettera, a otrzymasz 5% rabatu na zakupy w naszym sklepie !Jeśli chcesz otrzymywać informację o nowościach i promocjach, wpisz poniżej swój adres e-mail
12,90 zł
Glutaminian Sodu
Glutaminian Sodu E621 Wzmacniacz Smaku MSG 50g
Opis: Glutaminian sodu to jeden ze składników pożywienia. Jest to substancja wzmacniająca smak i upodabniająca go do produktów naturalnych o aromacie grzybopodobnym lub zbliżonym do smaku mięsnego, tzw. umami (jap. wyśmienity, smakowity).
Glutaminian sodu występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych. Znajduje się w mięsie, rybach, warzywach i produktach zbożowych w formie związanej z białkiem oraz w pomidorach, mleku, ziemniakach, sosie sojowym oraz w wielu rodzajach sera w formie wolnej. Poza występowaniem w formie naturalnej, glutaminian sodu może być celowo dodany do żywności. Często jest on stosowany do zup, sosów, chipsów i produktów spożywczych typu przekąski. Glutaminian powinien służyć jedynie jako dodatek do potraw i nie może być spożywany bezpośrednio.
Glutaminian sodu w postaci krystalicznej jest pozbawiony smaku i zapachu. Dopiero po dodaniu do potrawy wzmacnia jej smak i aromat. Zaletą Glutaminianu sodu jest jego samoograniczalność - po dodaniu odpowiedniej ilości przyprawy nawet dodanie kolejnej porcji nie poprawi efektu. Optymalna ilość Glutaminianu Monosodowego w potrawie powinna mieścić się w granicy 0,2-0,8% masy gotowej potrawy.
Wysyłka w:: 24 godziny
Glutaminian Sodu Gastronomiczny 10kg AJINOMOTO
Opis: Glutaminian Sodu w dużym ekonomicznym opakowaniu 10kg, idealny dla gastronomii. Dodawany do potraw w celu polepszenia ich smaku. Glutaminian nadaje potrawą smaku umami. W krajach dalekiego wschodu glutaminian sodu nazywany jest „Aji-no-moto” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „istotę smaku”.
Wysyłka w:: 24 godziny
Glutaminian Sodu Umami Glutamate 1kg AJINOMOTO
Opis: Glutaminian sodu umami glutamate w dużym ekonomicznym opakowaniu znanej japońskiej firmy AJINOMOTO. Od bardzo dawna używany w kuchni orientalnej jako dodatek do wielu dań, aby polepszyć ich smak. Produkt powstały z bardzo znanych wodorostów kombu. Glutaminian sodu nie należy spożywać bezpośrednio, jest to dodatek do potraw kuchni azjatyckiej. W krajach dalekiego wschodu glutaminian sodu nazywany jest „Aji-no-moto” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „istotę smaku”.
Wysyłka w:: 24 godziny
Glutaminian Sodu Umami Glutamate 200g AJINOMOTO
Opis: Glutaminian sodu używany jest od wielu lat w kuchni orientalnej jako dodatek do polepszania smaku potraw. Związek glutaminianu sodu wyizolowany został przez prof. Kikunae Ikeda z wodorostów kombu. Wzmacniacza smaku nie należy spożywać w czystej postaci, wyłącznie jako dodatek przede wszystkim dań kuchni chińskiej, japońskiej, wietnamskiej i tajskiej. W Azji przyprawa ta nazywa się „Aji-no-moto” co w tłumaczeniu oznacza „istotę/kwestię smaku”.
Wysyłka w:: 24 godziny